Ψάχνουν 6 δισ. ευρώ για να καλύψουν τις ασφαλιστικές εισφορές

Δημοσιονομικά ισοδύναμα, ώστε να αναπληρωθεί η απώλεια εσόδων από ασφαλιστικές εισφορές, εξετάζουν τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας, καθώς καλούνται - στο πλαίσιο του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013 -2016 - να υποβάλλουν σχετικές προτάσεις στην τρόικα.

Με μέτριους υπολογισμούς, γύρω στο 1,5 εκατομμύριο μισθωτοί θα υποστούν το επόμενο διάστημα μείωση μισθών ή αλλαγή της μορφής της εργασιακής τους σχέσης το επόμενο διάστημα. Οι απώλειες δε από τη μείωση των εισφορών αναμένεται να ξεπεράσουν τα 6 δισ. ευρώ.

Αυτό συνεπάγεται μείωση έως και 45% στα έσοδα του ΙΚΑ, τα οποία επηρεάζονται ήδη από την εκτίναξη της ανεργίας. Σημειώνεται πως κάθε αύξηση της ανεργίας κατά 1% προκαλεί απώλειες περίπου 450 εκατ. ευρώ στον μεγαλύτερο ασφαλιστικό φορέα.

Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο Εργασίας εξετάζει την αξιοποίηση αδρανών πόρων και τη διεύρυνση της εισφοροδοτικής βάσης, μέσω της επέκτασης του εργόσημου.

Στους σχεδιασμούς περιλαμβάνεται και η συγκρότηση ενιαίου εισπρακτικού φορέα, που θα βασίζεται στο μηχανισμό του ΙΚΑ και θα περιλαμβάνει όλα τα μεγάλα Ταμεία. Όσες δε οφειλές δεν εισπράττονται από το νέο φορέα θα καταλήγουν προς είσπραξη στις εφορίες.

Θανάσης Κουκάκης