Άλλα μας λέει ο ΟΟΣΑ και άλλα ο Στουρνάρας…

Το θετικό κλίμα που εδώ και αρκετές εβδομάδες επιχειρεί να εδραιώσει στη χώρα η κυβέρνηση, υποστηριζόμενο και από ξένα δημοσιεύματα και δηλώσεις αξιωματούχων, ήρθε να αμφισβητήσει η πρόβλεψη του ΟΟΣΑ ότι η ελληνική οικονομία θα παραμείνει σε αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης και το 2014, αντίθετα με τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης και της Τραπέζης της Ελλάδος, που κάνουν λόγο για ανάπτυξη από το 2014.

Με βάση τα στοιχεία που παρατίθενται στην έκθεση του ΟΟΣΑ, το ΑΕΠ διατηρεί αρνητικό πρόσημο και το 2014 με -1,2% του ΑΕΠ, με τάση επιβράδυνσης (-6,4% το 2012 και πρόβλεψη -4,8% για το 2013). Η ιδιωτική κατανάλωση προβλέπεται και αυτή αρνητική στο -4,5% για το 2014, από -9,1% το 2012. Επίσης, η δημόσια κατανάλωση θα κινηθεί στο -2,1% το 2014 από -4,2% το 2012.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, εάν όντως τελικά η ανάπτυξη αποδειχθεί ασθενέστερη των προβλέψεων, ίσως απαιτηθεί επιπρόσθετη χρηματοδότηση από το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΔΝΤ.

Τα στοιχεία του ΟΟΣΑ πάντως δε βρίσκουν σύμφωνο τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, που μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων εξέφρασε την άποψη ότι “το νούμερο του ΟΟΣΑ θα βγει λάθος και εμείς θα βγούμε σωστοί”, εκτιμώντας ότι η ανάπτυξη το 2014 θα είναι λίγο πιο κάτω από το +1%.

Εξηγώντας τις απόψεις του για το θέμα, σημείωσε ότι “η τάση στην Ελλάδα σήμερα είναι θετική, αφού φαίνεται να σταθεροποιείται η βιομηχανική παραγωγή, αν και ακόμα αρνητική, αλλά πολύ λιγότερο απ' ότι ήταν όλα τα προηγούμενα τρίμηνα”, ενώ υπενθύμισε ότι και οι ενδείξεις για τον τουρισμό είναι πολύ καλές.

Ανάπτυξη όμως το 2014 βλέπει και η Τράπεζα της Ελλάδος, που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα την έκθεσή της για τη Νομισματική Πολιτική. Σε αυτήν προβλέπει μεν ύφεση 4,6% και ανεργία στο 28% για το 2013, όμως προβλέπει και ότι η οικονομία θα εισέλθει σε τροχιά θετικών ρυθμών ανάπτυξης από το 2014, ενώ η ανεργία θα αρχίσει να αποκλιμακώνεται από το 2015.

Ο πληθωρισμός, σύμφωνα με την ΤτΕ αναμένεται να διαμορφωθεί γύρω στο -0,3% το 2013 και ο πυρήνας του πληθωρισμού στο -1,1%. Παράλληλα, εκτιμάται ότι το 2013 θα υπάρξει υπερανάκτηση της απολεσθείσας ανταγωνιστικότητας την περίοδο 2001-2009, ενώ οι υπάρχουσες ενδείξεις για την εξέλιξη του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών κατά το 2013 προοιωνίζονται περαιτέρω περιορισμό του σε ποσοστό χαμηλότερο του 3% του ΑΕΠ, που το 2014 θα κυμανθεί περί το 2%.

Τα στοιχεία μπορεί να είναι αντιφατικά, αλλά σίγουρα όλοι συμφωνούν σε κάτι: Οι προοπτικές για την ελληνική οικονομία είναι πολύ καλύτερες από αυτές που υπήρχαν πριν από ένα χρόνο, καθώς οι αγορές προεξοφλούν πλέον ότι η Ελλάδα δε θα αποχωρήσει από το ευρώ, ενώ τα πρώτα θετικά σημάδια που αρχίζουν να φαίνονται φέρνουν μία διάχυτη αισιοδοξία για το μέλλον. Εξάλλου, ακόμα και η “κακή” Citibank, που σε κάθε ευκαιρία προέβλεπε έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, πλέον απομακρύνεται από αυτό το σενάριο, θεωρώντας πιο πιθανή την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη.