ΟΟΣΑ: Είναι καλή η ζωή για τους Έλληνες

Ως "καλή" κρίνει τη ζωή στην Ελλάδα ο ΟΟΣΑ, που σήμερα Τετάρτη θα δώσει στη δημοσιότητα τις οικονομικές του προβλέψεις.

Σε έκθεσή για τον δείκτη ευημερίας των μελών του ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης εκτιμά ότι η Ελλάδα πηγαίνει σχετικά καλά με βάση το σύνολο των κριτηρίων ευημερίας, κάτι που φαίνεται από το γεγονός ότι βρίσκεται κοντά στο μέσο όρο σε έναν μεγάλο αριθμό παραμέτρων του Δείκτη Καλύτερης Ζωής.

Στην έκθεση του ΟΟΣΑ αναφέρεται ότι το μέσο καθαρό εισόδημα ενός νοικοκυριού είναι 15.800 ευρώ, ποσοστό ελαφρώς χαμηλότερο από το μέσο όρο του ΟΟΣΑ.

Ο ΟΟΣΑ συμπεραίνει μεν ότι οι Ελληνες είναι λιγότερο ικανοποιημένοι από τη ζωή τους συγκριτικά με το μέσο όρο των μελών του.

Στον τομέα της απασχόλησης το 56% των ατόμων ηλικίας από 15 έως 64 ετών στην Ελλάδα έχει σχέση αμειβόμενης εργασίας, ποσοστό κάτω από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ που βρίσκεται στο 66%.

Οι Ελληνες εργάζονται 2.032 ώρες ετησίως, σημαντικά περισσότερο από το μέσο όρο του ΟΟΣΑ που φθάνει τις 1.776 ώρες.

Το προσδόκιμο ζωής στην Ελλάδα είναι σχεδόν 81 χρόνια (ανεξαρτήτως φύλου), ένα έτος παραπάνω από το μέσο όρο του ΟΟΣΑ (80 χρόνια). Το προσδόκιμο ζωής για τις γυναίκες είναι 83 σχεδόν χρόνια, έναντι 78 ετών για τους άνδρες.

Στο Παρίσι βρίσκεται ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, για να συμμετάσχει στη διήμερη υπουργική συνάντηση στον ΟΟΣΑ που ξεκινάει σήμερα.

Στο πλαίσιο της συνάντησης ο γγ του ΟΟΣΑ, Άνχελ Γκούρια, πρόκειται να παρουσιάσει τις οικονομικές προοπτικές των χωρών-μελών και άλλων σημαντικών χωρών, τόσο για το 2013 όσο και για το προσεχές μέλλον.

Πριν από την έναρξη των εργασιών, ορισμένες χώρες-μέλη, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, πρόκειται να υπογράψουν τη "Σύμβαση του ΟΟΣΑ για Αμοιβαία Διοικητική Συνδρομή σε Φορολογικά θέματα".

Ο Έλληνας υπουργός, θα προσκομίσει σήμερα όλα τα απαιτούμενα στοιχεία ώστε μέσα σε τρεις μήνες το αργότερο, να τεθεί σε ισχύ για την Ελλάδα.

Βάσει της Σύμβασης, ένα κράτος μπορεί να έχει όλες τις μορφές διοικητικής συνεργασίας με άλλα κράτη για τον καθορισμό και την είσπραξη των φόρων και ιδιαίτερα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της φορολογικής απάτης. Στη συνεργασία περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, και η αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών καθώς και η είσπραξη ξένων φορολογικών απαιτήσεων.

Στο περιθώριο των εργασιών, ο κ. Στουρνάρας προβλέπεται να έχει κατ' ιδίαν συνάντηση με τον κ. Γκούρια καθώς και με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί.