Προβόπουλος: “Όχι” σε πρόσθετα μέτρα

Έκκληση για αποφυγή λήψης πρόσθετων μέτρων απευθύνει, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Γιώργος Προβόπουλος στην ετήσια έκθεση για τη Νομισματική Πολιτική από το διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, η οποία θα κατατεθεί αύριο Τετάρτη.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές, η Τράπεζα της Ελλάδος προβλέπει ότι η ύφεση της οικονομίας θα κυμανθεί φέτος κοντά στο 4,5% του ΑΕΠ, καθώς και ανάκαμψη από το 2014 και μείωση της ανεργίας από το 2015. Στην εκτίμηση αυτή λαμβάνεται υπ' όψιν και η αρνητική επίδραση των γεγονότων στην Κύπρο, που υπολογίζεται στο 0,3-0,4%.

Στην έκθεση ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος επισημαίνει ότι η κατάσταση πλέον έχει αρχίσει να αλλάζει προς το καλύτερο και η χώρα βρίσκεται σε καλό δρόμο για την οικοδόμηση ενός ισχυρού και ανταγωνιστικού τραπεζικού συστήματος. Όσον αφορά στη φορολογία, προτείνεται η διεύρυνση της φορολογικής βάσης και ο περιορισμός της φοροδιαφυγής, αλλά και αποφυγή σε κάθε περίπτωση ενδεχόμενης λήψης πρόσθετων μέτρων.

Ειδικότερα, ο κ. Προβόπουλος θεωρεί ότι άμεσος στόχος πρέπει να είναι η αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος, µε κεντρική επιδίωξη αυτό να εξασφαλίζει τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, έτσι ώστε σύντομα να υπάρξουν περιθώρια για μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης των ήδη φορολογουμένων, η οποία έχει αυξηθεί υπέρμετρα τα τελευταία χρόνια.