Στουρνάρας: Η σταθερότητα δε σημαίνει στασιμότητα

Τα ενθαρρυντικά στοιχεία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, αλλά και τις πολλές ενέργειες που πρέπει ακόμα να γίνουν από την πλευρά της κυβέρνησης στο μέλλον, παρουσίασε μιλώντας σε εκδήλωση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.

Ο υπουργός αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στη βελτίωση της εξωστρέφειας της χώρας, τη σταθεροποίηση της βιομηχανικής παραγωγής, την αύξηση των τουριστικών κρατήσεων, καθώς και την πτώση του spread, σημειώνοντας ότι “ο διεθνής διάλογος γύρω από την Ελλάδα έχει αλλάξει τίτλο. Τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία  δεν αναφέρονται πλέον  σε έξοδο της Ελλάδας από το Ευρώ, αλλά σε έξοδο από την κρίση”.

“Ωστόσο, θέλω να τονίσω ότι για την παρούσα κυβέρνηση συνεργασίας, η σταθερότητα δεν σημαίνει στασιμότητα”, ξεκαθάρισε ο υπουργός, προσθέτοντας: “Το ότι υπάρχουν οι πρώτες θετικές ενδείξεις ανάσχεσης της ύφεσης και της ανεργίας δεν μας κάνει να επαναπαυόμαστε.Η κυβέρνηση προσπαθεί να επισπεύσει την επιστροφή στην αναπτυξιακή πορεία. Κάθε μέρα γίνονται πολλά, αλλά πολλά ακόμα πρέπει να γίνουν”.

Όπως σημείωσε ο κ. Στουρνάρας, η κυβέρνηση δουλεύει σε δύο βασικά πεδία: στη βελτίωση της ομαλής λειτουργίας του επιβαρυμένου ιδιωτικού τομέα και στην ανασυγκρότηση της Δημόσιας Διοίκησης.

Αποκάλυψε ακόμα ότι η κυβέρνηση διερευνά το ενδεχόμενο και τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες θα μπορούσε να μειώσει τον ΦΠΑ σε ορισμένες κατηγορίες αγαθών ή τους συντελεστές στις μεταβιβάσεις ακινήτων, "ώστε να συμβάλλουμε στην ανάταση του νευραλγικού κλάδου των κατασκευών, με μεγάλη προστιθέμενη αξία στην συνολική οικονομία".

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο υπουργός Οικονομικών και στις προοπτικές που παρουσιάζει η Θεσσαλονίκη και τα πλεονεκτήματά της που μπορούν να αξιοποιηθούν, ιδιαίτερα το λιμάνι της πόλης, αλλά και τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, που όπως τόνισε πρέπει να αναβαθμίσει την παρουσία της, ενδεχομένως μέσω της αναζήτησης ενός στρατηγικού επενδυτή.

“Είναι ευθύνη μας να αφήσουμε πίσω μας νοοτροπίες, πρακτικές και επιλογές του παρελθόντος. Είναι ευθύνη μας να ξαναβάλουμε τη χώρα μας στον παγκόσμιο οικονομικό χάρτη, όχι ως τον αδύναμο κρίκο της ευρωζώνης, αλλά ως μια ανεπτυγμένη, ανταγωνιστική και εξωστρεφής οικονομία. Είμαι απόλυτα πεπεισμένος πλέον ότι εμείς οι Έλληνες μπορούμε και θα καταφέρουμε να δώσουμε τη χώρα μας την θέση που της αξίζει”, κατέληξε ο κ. Στουρνάρας.