Τρεις χιλιάδες διορισμοί στο Δημόσιο εντός του 2013 προκύπτουν με βάση τον κανόνα “ένα προς πέντε” (προσλήψεων έναντι απολύσεων) και της δέσμευσης της κυβέρνησης για απολύσεις 15.000 υπαλλήλων μέχρι το τέλος του έτους, όπως τόνισε στη Βουλή ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της ΔΗΜΑΡ Βασίλη Οικονόμου.
Ερωτηθείς από τον βουλευτή της ΔΗΜΑΡ για τον αριθμό των διοριστέων του 2009 που παραμένουν αδιόριστοι, ο κ. Μανιτάκης ανέφερε πως το υπουργείο δεν είναι σε θέση να τον προσδιορίσει επακριβώς, λόγω του πλήθους των φορέων που προβαίνουν σε προσλήψεις, όμως εκτίμησε ότι εκείνοι που αναμένουν τον διορισμό τους είναι πάνω από 10.000, ενώ διαβεβαίωσε πως “η σειρά επιτυχίας τηρείται αυστηρώς ανάλογα με τον φορέα όπου έχουν επιτύχει οι διοριστέοι”.
Ο Βασίλης Οικονόμου, επεσήμανε πως κακώς προκηρύχθηκαν θέσεις οι οποίες δεν ήταν δυνατό για οικονομικούς λόγους να πληρωθούν. “Αφού το κράτος δεν έχει λεφτά να τους προσλάβει και ήταν δέσμιο διεθνών συμβάσεων, γιατί έβγαλε 725 θέσεις προκήρυξης για την Πυροσβεστική, και σήμερα λέει πως δεν έχει λεφτά; Μήπως πρέπει να πούμε στο κάθε παιδί πως τζάμπα περιμένει; Άμα του το πούμε όμως, θα υπάρχουν βαρύτατες ευθύνες σε κείνους που προκήρυξαν τους διαγωνισμούς. Ακόμα και με την αναλογία 1/1 το 2015, οι επιτυχόντες στην Πυροσβεστική δε θα διοριστούν, καθώς ο διαγωνισμός έχει ισχύ διετίας”, παρατήρησε ο βουλευτής.
Απαντώντας, ο υπουργός υπογράμμισε ότι “αν καταφέρουμε να απαλλάξουμε το Δημόσιο από εκείνους που δεν έχουν τα προσόντα, αυτούς που έχουν χρησιμοποιήσει δόλια μέσα και έχουν παραβεί το νόμο, εκείνους που είναι υπόλογοι πειθαρχικά και δεν είναι δημόσιοι υπάλληλοι, τότε θα είμαστε σε θέση να προσλάβουμε τον αντίστοιχο αριθμό που παραμένει. Θα κάνουμε ό,τι δυνατόν, ώστε εντός του 2014 να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις, ώστε εκείνοι που αναμένουν με τόση καρτερικότητα, να δικαιωθούν”.