Ιδιωτικοποιήσεις: Τα μηνύματα της τρόικας και των αγορών

Η τρόικα το έχει ζητήσει εδώ και δύο και πλέον χρόνια : Κάντε ιδιωτικοποιήσεις άμεσα...

Για να μειώσετε το χρέος και για να απαλλάξετε το Δημόσιο από περιουσιακά στοιχεία, στη διαχείριση των οποίων δεν τα έχει καταφέρει και πολύ καλά.

Τι κάναμε εμείς;

Καθυστερήσαμε, ως συνήθως, χαρακτηριστικά. Παρ΄ όλα αυτά, φτάσαμε τελικά στο Μάιο του 2013, οπότε και πετύχαμε την πώληση του ΟΠΑΠ. Κάναμε, δηλαδή, την πρώτη μεγάλη ιδιωτικοποίηση και δώσαμε στις αγορές το σήμα εκκίνησης και για τις υπόλοιπες. Γεγονός, που αντικατοπτρίστηκε και στο ταμπλό του χρηματιστηρίου, με μαζικές τοποθετήσεις στις έντεκα πρώτες συνεδριάσεις του μήνα. Τι γίνεται, όμως, από εδώ και στο εξής ; Πώς προχωρούν οι υπόλοιπες αποκρατικοποιήσεις ;

Δε χρειάζεται να απαντήσουμε εμείς στο ερώτημα.

Το απάντησε η Κομισιόν, στην έκθεσή της, την οποία δημοσιοποίησε την Παρασκευή : “Ο ρυθμός προώθησης των ιδιωτικοποιήσεων είναι μη ικανοποιητικός”. Μάλιστα, υψηλόβαθμο στέλεχος των Βρυξελλών, μιλώντας στο news.gr, περιέγραψε με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο την εικόνα σε αυτό τον τομέα : “Το πρόγραμμα είχε μείνει πολύ πίσω, καταγράφηκαν επιτυχίες, όπως αυτή του ΟΠΑΠ, αλλά πρέπει να τρέξει με πολύ ταχύτερους ρυθμούς”.

Το απάντησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σε έκθεσή του. Για τις τράπεζες λέει ότι “πρέπει να γίνει εκ νέου ιδιωτικοποίηση των πιστωτικών ιδρυμάτων, που θα περάσουν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας”, ενώ είναι ξεκάθαρη η αναφορά του στη “μεγάλη περιουσία, που παραμένει στα χέρια του κράτους”.  

To απάντησαν οι αγορές. Θυμίζουμε την κατακόρυφη πτώση του Γενικού Δείκτη την περίοδο της απόλυτης αδράνειας και το κρεσέντο ανόδου του, φέτος, και – κυρίως – από την 1η Μαΐου (ανακοίνωση τελικής συμφωνίας για την πώληση του ΟΠΑΠ) και μέχρι σήμερα.

Το μήνυμα, λοιπόν, είναι σαφές και έρχεται από όλες τις πλευρές : τρέξτε ακόμα γρηγορότερα για να μειώσετε το κράτος, να κάνετε επιχειρήσεις με προοπτικές να λειτουργούν σωστά, και να εδραιώσετε την εμπιστοσύνη των ξένων απέναντι στην Ελλάδα και στις προοπτικές της οικονομίας της. Γιατί, πολύ απλά, η άνοδος του χρηματιστηρίου – όταν στηρίζεται σε σωστές βάσεις - δεν έχει να κάνει μόνο με τα κέρδη, που θα καταγράψουν κάποιοι στα χαρτοφυλάκιά τους. Αφορά στην εικόνα της χώρας και στην περαιτέρω ανάπτυξη της οικονομίας και του επιχειρείν.