Ολονύχτιες συσκέψεις για περικοπές 2 δισ. ευρώ

Ολονύκτιες συσκέψεις στο υπουργείο Οικονομικών και στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έλαβαν χθες χώρα προκειμένου να προχωρήσει η επεξεργασία των δημοσιονομικών παρεμβάσεων ύψους 2 δισ. ευρώ ή 1% του ΑΕΠ που απορρίπτει η τρόικα από το συνολικό πακέτο των 13,5 δισ. ευρώ της διετίας 2013 -2014.
 
Σήμερα ο πρόεδρος του Σώματος Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Πάνος Τσακλόγλου και η Γενική Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής Χριστίνα Παπακωνσταντίνου αναμένεται να έχουν νέες επαφές με στελέχη των κλιμακίων της τρόικα προκειμένου να καμφθούν οι αντιδράσεις των δανειστών σε μια σειρά από τομείς.
 
Στόχος είναι κατά την επόμενη συνάντηση του Πρωθυπουργού κ. Αντ. Σαμαρά με την τρόικα, ενδεχομένως την Πέμπτη να καταγραφεί σύγκληση απόψεων και γεφύρωση του χάσματος.
 
Οι κ.κ. Πόουλ Τόμσεν (ΔΝΤ), Ματθίας Μορς (ΕΕ) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) διατυπώνουν ενστάσεις για περικοπές στην Υγεία, στην δημόσια διοίκηση, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά και στην Άμυνα, ενώ ζητούν περαιτέρω διευκρινήσεις και τεχνική επεξεργασία για τις φορολογικές παρεμβάσεις που σχεδιάζει η Κυβέρνηση και από τις οποίες αναμένονται έσοδα 3 δισ. ευρώ την διετία 2013-2014.
 
Μάλιστα, εμφανίζονται να ζητούν περαιτέρω μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις αν και ήδη το προσχέδιο του Προϋπολογισμού 2013 περιλαμβάνει περικοπές 3,99 δισ. ευρώ από τις συντάξεις και 1,1 δισ. ευρώ από μισθούς για το επόμενο έτος.

Θ. Κουκάκης