Ξεχωρίζουν πανευρωπαϊκά τα stress tests των ελληνικών τραπεζών

Μπορεί η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (EBA) να ανακοίνωσε χθες πως θα μεταθέσει τα επόμενα stress tests των ευρωπαϊκών τραπεζών για την άνοιξη του 2014 ωστόσο αυτό δεν ισχύει για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Αρχικά η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή προγραμμάτιζε να διενεργήσει τα τεστ στο δεύτερο εξάμηνο του 2013, ωστόσο ο χρόνος διεξαγωγής των stress tests θα εξαρτηθεί από το πόσο γρήγορα μπορεί να συσταθεί ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός των τραπεζών στο πλαίσιο της δημιουργίας τραπεζικής ένωσης, κάτι που κάποιοι προσδιορίζουν για την άνοιξη του 2014.

Σε αντίθεση με το τι θα ισχύσει στην υπόλοιπη Ευρώπη οι ελληνικές τράπεζες, πλήρως ανακεφαλαιοποιημένες και ενισχυμένες μετά την κεφαλαιακή του θωράκιση, θα εξετασθούν στο τέλος Ιουνίου 2013 από την Τράπεζας της Ελλάδος στα πλαίσια μιας νέας άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων (stress test) για να διασφαλιστεί ότι το σύστημα παραμένει επαρκώς κεφαλαιοποιημένο. Η μεθοδολογία αυτή θα καθοριστεί σε διαβούλευση με την τρόικα κατά την προσεχή επίσκεψή της στην Αθήνα.

Ακόμη, για την βελτίωση της πληροφορίας που είναι διαθέσιμη σχετικά με την ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού των τραπεζών, των προβλέψεων και της αναγνώρισης εσόδων, η Τράπεζα της Ελλάδος και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα εκδώσουν οδηγίες σε συνάφεια με τις αρμοδιότητές τους αντιστοίχως ώστε να ευθυγραμμίσουν τις πρακτικές αποκάλυψης με τις διεθνείς καλύτερες πρακτικές.

Μέχρι το τέλος Αυγούστου 2013 με την βοήθεια μίας κορυφαίας συμβουλευτικής εταιρείας, αυτές οι πρακτικές θα αξιολογηθούν συγκριτικά με αυτές που ακολουθούν τα καλύτερα ευρωπαϊκά ιδρύματα και θα αντανακλαστούν στις χρηματοοικονομικές καταστάσεις των τραπεζών στο τέλος του 2013.

Πιο απλά όταν οι κεφαλαιακές ανάγκες 6.000 ευρωπαϊκών τραπεζών δεν θα είναι απολύτως καθορισμένες - ειδικά σε καθεστώς ακραίων καταστάσεων- οι ελληνικές τράπεζες θα χαρακτηρίζονται κεφαλαιακά θωρακισμένες με την βούλα της τρόικας.