Κίνα: Έπεσαν οι υπογραφές για τις πρώτες επενδύσεις στην Ελλάδα

Σειρά συμφωνιών και πρωτοκόλλων υπογράφηκε μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον Κινέζο ομόλογό του, Λι Κετσιάνγκ.

Αναλυτικότερα, ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Στέλιος Σταυρίδης υπέγραψε Πρωτόκολλο Συνεργασίας του Ταμείου με την China Development Bank, με στόχο την προώθηση του Ελληνικού Προγράμματος Ιδιωτικοποιήσεων και τη δυναμική συμμετοχή σε αυτό κινεζικών εταιρειών. Κυβερνητικά στελέχη σχολιάζουν ότι το ενδιαφέρον ενός κορυφαίου χρηματοπιστωτικού οργανισμού, όπως η China Development Bank, είναι ενδεικτικό της εμπιστοσύνης των Κινέζων στις μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Ο διευθύνων σύμβουλος του Invest In Greece, Στέφανος Ησαΐας, υπέγραψε Συμφωνητικό Συνεργασίας του Invest in Greece με την China Development Bank, με στόχο την προώθηση της οικονομικής συνεργασίας των δύο χωρών σε τομείς προτεραιότητας, όπως τουρισμός και ακίνητα, τηλεπικοινωνίες, μεταφορές, ενέργεια και χρηματοδότηση επενδύσεων. Η China Development Bank θα προωθεί επενδυτικά σχέδια του Invest in Greece σε κινεζικές επιχειρήσεις και, κατόπιν αξιολόγησης, θα χρηματοδοτεί την υλοποίησή τους.

Ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης υπέγραψε Μνημόνιο Συνεργασίας με την κινεζική εταιρεία Huawei, βάσει του οποίου η εν λόγω εταιρεία τα επόμενα τρία χρόνια θα εγκαταστήσει στην Ελλάδα έναν σημαντικό διαμετακομιστικό κόμβο για προϊόντα της, ένα κέντρο έρευνας και καινοτομίας, σε συνεργασία με κορυφαία ελληνικά ερευνητικά κέντρα, και ελληνικές τεχνολογικές εταιρείες. Επιπλέον, η εταιρεία Huawei είναι διατεθειμένη να συνεργαστεί με ελληνικά Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα και να παράσχει εκπαίδευση και θέσεις πρακτικής άσκησης σε φοιτητές και νέους πτυχιούχους.

Ο κ. Χατζηδάκης υπέγραψε επίσης Μνημόνιο Συνεργασίας με την κινεζική εταιρεία ZTE, προκειμένου να καταστήσει το λιμάνι του Πειραιά διαμετακομιστικό κέντρο (transit and logistics hub) για τα προϊόντα της ZTE στην Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. Πρόκειται για μία εκ των πέντε κορυφαίων κατασκευαστών τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού παγκοσμίως, με πελατειακή βάση που ξεπερνά τους 500 τηλεπικοινωνιακούς παρόχους παγκοσμίως, ενώ έχει παρουσία σε 140 και πλέον χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.