Η κρίση πλήττει και την… παραοικονομία !

Η οικονομική κρίση φαίνεται πως, με όλες τις αρνητικές της συνέπειες, έχει και κάποια καλά, ένα από τα οποία θα ανακοινώσει αύριο Πέμπτη μέσω τηλεδιάσκεψης σε διεθνές συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη ο Αυστριακός καθηγητής Φρίντριχ Σνάιντερ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του καθηγητή, που έχει στη διάθεσή του το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η οικονομική κρίση έχει καταφέρει ισχυρό πλήγμα στην παραοικονομία, περισσότερο στην Ισπανία, αλλά και στην Ελλάδα. Η ύφεση της επίσημης οικονομίας στις δύο χώρες είναι τόσο ισχυρή, ώστε έχει μειωθεί κάθετα ακόμη και η ζήτηση για δραστηριότητες της σκιώδους οικονομίας, όπως οι υπηρεσίες οικιακών βοηθών, τα ιδιωτικά μαθήματα ή η φροντίδα βρεφών στο σπίτι.

Ως αποτέλεσμα, η παραοικονομία και στις δύο χώρες υπολογίζεται ότι υποχώρησε αισθητά: στη μεν Ελλάδα προβλέπεται να διαμορφωθεί φέτος στο 23,6% του ΑΕΠ, έναντι 24% πέρυσι, 25,1% στο προ κρίσης 2007 και 28,2% το 2003, ενώ στην Ισπανία εκτιμάται ότι μειώθηκε στο 18,6% του ΑΕΠ, από 19,2% το 2012 και 22,2% το 2003.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον Σνάιντερ, η μάχη κατά της φοροδιαφυγής αρχίζει να αποδίδει καρπούς, επισημαίνοντας ότι το ύψος της φοροδιαφυγής που σχετίζεται με την έμμεση φορολογία και την αυτοαπασχόληση στην Ελλάδα μειώθηκε στο 4% του ΑΕΠ το 2010, από 5,6% το 2009.