800 εκατ. ευρώ το χρόνο κοστίζει το λαθρεμπόριο τσιγάρων στο Δημόσιο

Έως και 800 εκατ. ευρώ το χρόνο στοιχίζει στο Δημόσιο το λαθρεμπόριο τσιγάρων και προϊόντων καπνού, που αντιστοιχεί σε ποσοστό ακόμα και 20% της νόμιμης εμπορίας, σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέθεσε ο γενικός γραμματέας Διαφάνειας του υπουργείου Δικαιοσύνης, Γ. Σούρλας, στον οικονομικό εισαγγελέα, Γρ. Πεπόνη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του γενικού γραμματέα Διαφάνειας, πέραν της οικονομικής ζημιάς που δέχεται το Δημόσιο, ιδιαίτερη σημασία έχουν και οι επιπτώσεις στη δημόσια υγεία, καθώς από έγγραφο με επιστημονικές αναλύσεις του Γενικού Χημείου του Κράτους που εστάλη στη γενική γραμματεία Διαφάνειας προκύπτει ότι σε λαθραία τσιγάρα διαπιστώθηκε υπέρβαση των νόμιμα αποδεκτών τιμών σε μονοξείδιο του άνθρακα μέχρι και 100%, στην πίσσα μέχρι 70% και τη νικοτίνη μέχρι 15%.

Για την παρασκευή των τσιγάρων αυτών χρησιμοποιείται καπνός χαμηλής ποιότητας και συχνά μόνο απορρίμματα (σκόνες και τρίμματα) και άλλα άχρηστα παραπροϊόντα της καπνοβιομηχανίας, με συνέπεια να γίνεται απαραίτητη η χρήση χημικών προσθέτων αγνώστου είδους και προέλευσης από τους παρασκευαστές των προϊόντων αυτών. Μάλιστα, τα λαθραία προϊόντα είναι συχνά επιβαρυμένα ακόμα και με βαρέα μέταλλα, μη επιτρεπτά αγροτοχημικά προϊόντα και ξένες ύλες, ενώ τα φίλτρα που χρησιμοποιούνται, συνήθως, είναι κατώτερης ποιότητας από αυτά των νόμιμων προϊόντων.

Τέλος, ο κ. Σούρλας σημειώνει: “Έχουμε υποχρέωση να προστατεύσουμε τη δημόσια υγεία που είναι ανθρώπινο δικαίωμα και συνταγματική επιταγή”.