Στόχος εσόδων: Επετεύχθη

Την ώρα που βασικό ζητούμενο για τη χώρα είναι η επίτευξη και η σταθεροποίηση πρωτογενούς πλεονάσματος στον προϋπολογισμό – δηλαδή στην ουσία να εισπράττουμε περισσότερα από όσα ξοδεύουμε χωρίς το δανεισμό – αρχίζει να διαφαίνεται κάποια αχτίδα αισιοδοξίας και στον πολύπαθο τομέα των εσόδων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του news.gr, τον Απρίλιο οι εισπράξεις του Δημοσίου έπιασαν τον επιθυμητό στόχο. Σε αυτό, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, βοήθησε σημαντικά ο ρυθμός πληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Τα στοιχεία δείχνουν ότι τον τέταρτο μήνα της φετινής χρονιάς αποπληρώθηκαν περί τα 150 εκατ. ευρώ ληξιπρόθεσμων χρεών του 2012 και περίπου 60 εκατ. ευρώ εκπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο της φετινής χρονιάς.

Η εξέλιξη αυτή πέραν του ότι είναι θετική για τα χρήματα που βάζει στα ταμεία του το Δημόσιο έχει διπλή σημασία. Και αυτό γιατί αν συνεχιστεί η ομαλοποίηση στις εισπράξεις τότε θα επέλθει καλύτερη ισορροπία στην εκτέλεση του προϋπολογισμού αφού μέχρι σήμερα το Γενικό λογιστήριο καλούνταν μέσω συνεχών περικοπών σε κάθε είδους δαπάνη (και στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων) να αντισταθμίσει την τρύπα στα έσοδα. Επιπλέον αν πάντα συνεχιστεί αυτή η καλή πορεία τότε θα προστεθεί ακόμη ένα ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί στα χέρια της κυβέρνησης για να πιέσει περισσότερο στο αίτημα της για μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση σε πρώτη φάση και του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο σε δεύτερο και πολύ πιο μακροπρόθεσμο στάδιο.