Στουρνάρας: Οι αυτοαπασχολούμενοι αιτία για τη φοροδιαφυγή

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνουν τελικά οι μειώσεις στις συντάξεις των ελεύθερων επαγγελματιών άφησε ο υπουργός οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας. Μιλώντας στη ΝΕΤ επεσήμανε πως για φέτος καλύφθηκε το κενό, ωστόσο τη νέα χρονιά δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να γίνουν μειώσεις.

Ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι δεν θα παρθούν νέα μέτρα. "Όσο τηρούμε τα μέτρα που έχουμε υποσχεθεί, δεν υπάρχει ανάγκη νέων μέτρων", είπε και πρόσθεσε: "Φέτος καλύψαμε το κενό και δεν μειώσαμε τις συντάξεις του ΟΑΕΕ. Ελπίζω να τα καταφέρουμε και του χρόνου".

Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ακόμη ότι η ανάκαμψη θα έρθει από το 2014. "Ο διεθνής παράγων βλέπει ότι η Ελλάδα σώζεται. Παραμένει στο ευρώ" και για την ανεργία είπε "Πτώση του ποσοστού της ανεργίας βλέπω από το 2014 και μετά. Το όριο της φτώχειας ορίζεται από τη Eurostat". Υποστήριξε πάντως ότι: "Η Εφορία γνωρίζει τους τραπεζικούς λογαριασμούς αλλά όχι ότι μπορεί να πάρει χρήματα" και τόνισε ότι κανείς δεν μπορεί να πάρει τα χρήματα των πολιτών.

Ο κ. Στουρνάρας υποστήριξε ότι "δεν δέχομαι τον όρο τεχνοκράτης. Η τεχνοκρατία είναι πάντα στην υπηρεσία της Δημοκρατίας", ενώ στο ερώτημα τι θα έκανε αν είχε έναν άνεργο απέναντι του είπε ότι θα προσπαθούσε να του βρει δουλειά.

Για την φοροδιαφυγή σημείωσε ότι: "Ο αριθμός των αυτοαπασχολουμένων είναι πολύ μεγαλύτερος από ότι στην Ευρωζώνη. Ένα κομμάτι της φοροδιαφυγής οφείλεται σε αυτό. Οφείλεται στο γεγονός ότι και οι ποινές δεν είναι κατάλληλες για να χτυπήσουμε την φοροδιαφυγή. Στη δική μας κυβέρνηση 650 άτομα έχουν μπει στη φυλακή. Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να χτυπήσουμε τη φοροδιαφυγή".

Ο κ. Στουρνάρας σημείωσε ακόμη ότι έχουν γίνει κατασχέσεις περίπου 2 δισ. σε περιουσιακά στοιχεία, από τα οποία 400 εκατ. ευρώ έχουν ρευστοποιηθεί.