PSP : Ήρθαμε για να μείνουμε στο Ελ. Βενιζέλος

Τη σημαντική και ξεκάθαρη ψήφο εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα, που διαφάνηκε από την εξαγορά του ποσοστού της Hochtief στο Ελευθέριος Βενιζέλος από το καναδικό συνταξιοδοτικό fund, PSP, επιβεβαιώνει ο εκ των αντιπροέδρων και εκπρόσωπος του Ταμείου, Mark Boutet. Μιλώντας στο news.gr, ο κύριος Boutet αναφέρεται στους λόγους, που οδήγησαν το PSP να επενδύσει στο αεροδρόμιο, στις προοπτικές της συγκεκριμένης επένδυσης, ενώ αφήνει – εμμέσως πλην σαφώς – ανοιχτό το ενδεχόμενο να διεκδικήσει και το ποσοστό του Δημοσίου (55%).

“Το αεροδρόμιο της Αθήνας αποτελεί μια βασική υποδομή μεταφορών, που ικανοποιεί το πλήρες εύρος των αναγκών των αεροπορικών εταιρειών και των πελατών. Έχουμε ένα μακροπρόθεσμο επενδυτικό ορίζοντα και πιστεύουμε ότι υπάρχουν ευκαιρίες για μακροπρόθεσμη ανάπτυξη”, υποστηρίζει.  

Σε ό,τι αφορά τα επενδυτικά και αναπτυξιακά πλάνα του Ταμείου “είναι πολύ νωρίς να τα συζητάμε. Τα επόμενα βήματα για εμάς είναι να δουλέψουμε μαζί με τη Hochtief, τους υπόλοιπους μετόχους και τους χρηματοοικονομικούς μας συνεργάτες για να ολοκληρώσουμε τη συναλλαγή”, δηλώνει.

Για το PSP, “αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία να αποκτήσουμε ένα χαρτοφυλάκιο ελκυστικών αεροδρομίων, που αντιπροσωπεύουν περιουσιακά στοιχεία – κλειδιά στη χώρα τους. Η Hochtief έχει ισχυρό management, με βαθειά γνώση και εξειδίκευση, και θα συνεχίζει να τα υποστηρίζει ενεργά”.

Γιατί, όμως, ένα συνταξιοδοτικό fund να επενδύσει σε αεροδρόμια ;

“Τα αεροδρόμια είναι επιχειρήσεις με ελκυστικά προφίλ ροής χρήματος, που προσφέρουν μακροπρόθεσμες ευκαιρίες ανάπτυξης. Ταιριάζουν στο μακροπρόθεσμο επενδυτικό μας ορίζοντα και θα οδηγήσουν σε περαιτέρω διαφοροποίηση του χαρτοφυλακίου μας στις υποδομές, το οποίο δεν είχε σημαντική έκθεση σε αεροδρόμια”, τονίζει ο Mark Boutet.

Το Public Sector Pension Investment Board (PSP Investments) είναι ένας από τους μεγαλύτερους διαχειριστές συνταξιοδοτικών επενδύσεων του Καναδά, με 64,5 δισεκατομμύρια δολάρια υπό διαχείριση. Επενδύει τα συνταξιοδοτικά κεφάλαια του Δημόσιου Τομέα, των καναδικών Ενόπλων Δυνάμεων, της Βασιλικής Αστυνομίας και των Ειδικών Δυνάμεων.

Οι επενδύσεις του είναι σε μετοχές, ομόλογα και άλλους τίτλους σταθερού εισοδήματος, στην αγορά ακινήτων, σε υποδομές και σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.