Στα μέσα φθινοπώρου η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών

Η Επιτροπή που έχει συσταθεί στο υπουργείο Οικονομικών για τις αντικειμενικές αξίες αναμένεται να καταθέσει το ειδικό πόρισμα στον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρα στις αρχές Ιουλίου.

Σε αυτό θα περιγράφεται η διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί αφενός για την αξιοποίηση των στοιχείων τιμών που είχαν συλλέξει οι επιτροπές του υπουργείου το 2005 και τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για την αύξηση των αντικειμενικών αξιών τον Μάρτιο του 2007, αφετέρου για την δημιουργία Τράπεζας Πληροφοριών Αξιών Ακινήτων.

Σημειώνεται πως οι τιμές του 2005 θα προσαρμοσθούν στις σημερινές με αναγωγή και θα εμπλουτισθούν με στοιχεία που συνελέγησαν από το 2009 και μετά, με την εφαρμογή και σε αυτά δεικτών μεταβολής. Οι τιμές που θα προκύψουν θα συνθέσουν τις νέες αναπροσαρμοσμένες Τιμές Ζώνης, οι οποίες θα αξιολογηθούν στο τελικό στάδιο μέσω αντιπαραβολής με τις εκτιμήσεις του έτους 2012.

Τα παραπάνω στοιχεία θα εμπλουτισθούν και θα διασταυρωθούν με τα δεδομένα της εταιρείας Propindex, η οποία συλλέγει στοιχεία για την αγορά ακινήτων από μηχανικούς, εξωτερικούς συνεργάτες των τραπεζών ή εξειδικευμένων θυγατρικών τους, αλλά και με δεδομένα εκτιμητών ακινήτων που θα διατεθούν από την Rics Hellas.

Βάσει των ανωτέρω, η Κεντρική Επιτροπή Καθορισμού Αντικειμενικών Αξιών θα προτείνει στον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρα τη μεθοδολογία με την οποία θα γίνουν οι μειώσεις, αλλά και οι αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες. Βάσει του χρονοδιαγράμματος, οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων αναμένεται να αναπροσαρμοσθούν πανελλαδικά στα μέσα φθινόπωρου.