Κλυδωνίζονται Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία και Ολλανδία

Η οικονομία της ευρωζώνης θα συρρικνωθεί περισσότερο απ' ό,τι αναμενόταν εφέτος και τα δημοσιονομικά ελλείμματα θα μειωθούν με βραδύτερο ρυθμό, σύμφωνα με τις εαρινές οικονομικές προβλέψεις, τις οποίες έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Συγκεκριμένα, Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία και Ολλανδία, ήτοι, τέσσερις από τις πέντε μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης θα είναι σε ύφεση το 2013, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Επιτροπής και μόνο η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, θα καταφέρει να έχει κάποια ανάπτυξη.

"Λόγω της παρατεταμένης ύφεσης πρέπει να κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να ξεπεραστεί η κρίση της ανεργίας στην Ευρώπη.Η πολιτική της ΕΕ επικεντρώνεται στη βιώσιμη ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας", δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ, Όλι Ρεν.

"Η δημοσιονιομική εξυγίανση συνεχίζεται, ωστόσο ο ρυθμός της επιβραδύνεται. Παράλληλα, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις πρέπει να επιταχυνθούν για να αρχίσει η ανάπτυξη στην Ευρώπη", πρόσθεσε.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει ότι η οικονομία της ευρωζώνης θα συρρικνωθεί κατά 0,4% εφέτος και θα αυξηθεί κατά 1,2% τον επόμενο χρόνο, αναθεωρώντας προς τα κάτω τις προβλέψεις της από το Φεβρουάριο (0,3% και 1,4% αντίστοιχα).

Βάσει των προβλέψεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το ισπανικό δημοσιονομικό έλλειμμα θα φθάσει το 7% του ΑΕΠ εφέτος, μακριά από τους στόχους που έχει θέσει η χώρα.

Το δημοσιονομικό έλλειμμα της τέταρτης μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης από το 10,6% το 2012 θα φθάσει το 6,5% το 2013 για να αυξηθεί εκ νέου στο 7% το 2014.

Στη Γαλλία, το ΑΕΠ αναμένεται να μειωθεί κατά 0,1% ενώ το δημοσιονομικό έλλειμμα θα φθάσει το 3,9% του ΑΕΠ εφέτος και το 4,2% το 2014.

Ο Όλι Ρεν δήλωσε ότι ίσως δοθούν στην Ισπανία και τη Γαλλία δυο επιπλέον χρόνια για να φέρουν το δημοσιονομικό τους έλλειμμα κάτω του ορίου του 3% του ΑΕΠ που έχει ορίσει η ΕΕ.

"Ισως είναι λογικό να παρατείνουμε το χρονοδιάγραμμα ως το 2015 για τη Γαλλία και ως το 2016 για την Ισπανία", τόνισε ο Ρεν, ο οποίος αναφέρθηκε επίσης στο ενδεχόμενο να δοθεί πρισσότερος χρόνος στη Σλοβενία και την Ολλανδία να επιτύχουν τους δημοσιονομκούς στόχους της ΕΕ.

Η Πορτογαλία, θα μειώσει το δημοσιονικό της έλλειμμα εφέτος στο 5,5% του ΑΕΠ από 6,4% πέρυσι γιατί η ύφεση θα είναι βαθύτερη απ' ό,τι αναμενόταν, ενώ στην Ιταλία το δημοσιονομικό έλλειμμα θα φθάσει το 2,9% εφέτος και το 2,5% το 2014.

Ανάκαμψη στην Ελλάδα

Ανάκαμψη στο τέλος του 2013 αναμένει για την Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με τις οικονομικές της προβλέψεις, για την περίοδο 2012-2014 στις χώρες της ΕΕ , οι οποίες δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα,στις Βρυξέλλες.

Συγκεκριμένα, στην έκθεσή της για την Ελλάδα με τίτλο "Συρρίκνωση της οικονομίας σε συνδυασμό με ανάκαμψη της εμπιστοσύνης" και υπότιτλο "Θα είναι το 2013 η τελευταία χρονιά της ύφεσης;", η Επιτροπή επισημαίνει ότι παρά το γεγονός ότι η χώρα εισήλθε στην έκτη συνεχή χρονιά ύφεσης το 2013, η ανάκαμψη αναμένεται να ξεκινήσει στο τέλος του έτους, χάρη στην τόνωση της εμπιστοσύνης και της βελτίωσης της ρευστότητας. Σύμφωνα με την Επιτροπή, παρά την ύφεση, η ενίσχυση της εμπιστοσύνης στην Ελλάδα βασίζεται ,κυρίως, στην εκπλήρωση των δημοσιονομικών στόχων, στην αξιοπιστία των μεταρρυθμίσεων που εγκρίθηκαν πρόσφατα, καθώς και στα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής. Επίσης, κατά την Επιτροπή, στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης συμβάλλει η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, η επιστροφή των καταθέσεων και η επιστροφή ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα, ως αποτέλεσμα των εκταμιεύσεων των δόσεων από την ευρωζώνη και το ΔΝΤ. Ωστόσο, όπως επισημαίνεται στην έκθεση, η ύφεση θα συνεχιστεί βραχυπρόθεσμα, φτάνοντας το 2013 στα επίπεδα του 4,2%. Παράλληλα, εκτιμάται ότι θα συνεχιστούν τα υψηλά επίπεδα ανεργίας και οι περικοπές μισθών και κοινωνικών παροχών, ασκώντας πιέσεις στην ιδιωτική κατανάλωση.