Τα πάνω κάτω έρχονται για τους πιστοποιημένους εκτιμητές ακινήτων

Την αντίδραση των πιστοποιημένων εκτιμητών ακινήτων έχουν προκαλέσει οι διατάξεις του πολυνομοσχεδίου που αναφέρονται στην απελευθέρωση του επαγγέλματος τους, καθώς κρίνουν πως η πρόσβαση στο επάγγελμα του πιστοποιημένου εκτιμητή θα γίνεται πλέον σχεδόν ανεξέλεγκτα.

Σύμφωνα με το πολυνομοσχέδιο, η πρόσβαση στο επάγγελμα του πιστοποιημένου εκτιμητή καθίσταται πλέον ελεύθερη, καθώς για την άσκησή του απαιτείται μόνο η αναγγελία, συνοδευόμενη από τα νόμιμα δικαιολογητικά, στην αρμόδια Διοικητική Αρχή και η εγγραφή του ενδιαφερόμενου στο Μητρώο Πιστοποιημένων Εκτιμητών.

Το νομοσχέδιο προβλέπει τη διενέργεια εξετάσεων υπό την εποπτεία αρμόδιας Διοικητικής Αρχής, προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι να πιστοποιηθούν ως εκτιμητές στον κλάδο ή στους κλάδους που τους ενδιαφέρει και να εγγραφούν στο Μητρώο.

Με τη διαδικασία αυτή παρέχεται πλέον η δυνατότητα απόκτησης πιστοποίησης και σε νέους εκτιμητές που δεν είναι μέλη κάποιου αναγνωρισμένου εθνικού ή διεθνούς φορέα. Οι εξετάσεις θα διενεργούνται δύο φορές τον χρόνο προς διευκόλυνση των υποψηφίων, τα δε ειδικότερα θέματα σχετικά με τη διαδικασία, την εξεταστέα ύλη, το παράβολο συμμετοχής και κάθε άλλη λεπτομέρεια θα ρυθμίζονται με απόφαση του υπουργού Οικονομικών.

Η αρμόδια Διοικητική Αρχή θα εξετάζει το φάκελο υποχρεωτικά εντός τριών μηνών από την πλήρη υποβολή όλων των προβλεπόμενων δικαιολογητικών και, στην περίπτωση που δεν πληρούνται οι νόμιμες προϋποθέσεις, θα ενημερώνει εγγράφως τον ενδιαφερόμενο για την απαγόρευση άσκησης του επαγγέλματος.

Η υποχρέωση της διοίκησης για εξέταση του φακέλου εντός προθεσμίας τριών μηνών ξεκινάει από την ημερομηνία παραλαβής όλων των προβλεπόμενων δικαιολογητικών.

Η αποκλειστική προθεσμία των τριών μηνών λειτουργεί προς όφελος του ενδιαφερόμενου, ώστε να μην καθυστερεί υπερβολικά η έναρξη της επαγγελματικής του δραστηριότητας, δεδομένου ότι μετά την παρέλευση τριμήνου ο ενδιαφερόμενος ασκεί τη δραστηριότητα ελεύθερα, χωρίς άλλη ειδοποίηση ή ενέργεια από τον ίδιο.

Οι υφιστάμενοι πιστοποιημένοι εκτιμητές υποστηρίζουν πως η διαδικασία αυτή τους υποβαθμίζει. Όπως τονίζουν, φέρουν πιστοποιητικά διεθνών οργανισμών που έχουν λάβει μέσα από ειδικές εξετάσεις διεθνώς αναγνωρισμένες και για τα οποία έχουν υποβληθεί σε αντίστοιχα μεγάλες δαπάνες.