Εισαγγελική έρευνα για “κόκκινα” δάνεια που φυγαδεύτηκαν στο εξωτερικό

Έρευνα σχετικά με καταγγελίες ότι ελληνικές τράπεζες μετέφεραν σε υποκαταστήματα του εξωτερικού “κόκκινα δάνεια”, ώστε να μην αποκαλυφθεί το εύρος τους, φέρονται να διέταξαν οι οικονομικοί εισαγγελείς.

Οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για δάνεια ύψους 32 δισ. ευρώ που έκαναν “φτερά” από τις τράπεζες της χώρας.

Μετά και τη σχετική καταγγελία του Μιχάλη Καρχιμάκη, ο οποίος επιρρίπτει ευθύνες στον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιώργο Προβόπουλο, οι οικονομικοί εισαγγελείς καλούνται να ελέγξουν τα δάνεια αυτά που μεταφέρθηκαν στο εξωτερικό, ώστε να εντοπίσουν ποιοι τα πήραν και σε τι ποσά αφορούν.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, οι οικονομικοί εισαγγελείς θα ερευνήσουν ακόμα τις καταγγελίες του κ. Καρχιμάκη για την έγκριση εκ μέρους της Κεντρικής Τράπεζας στην αγορά του πλειοψηφικού πακέτου των μετόχων της Proton Bank απο τον προφυλακισμένο, σήμερα, επιχειρηματία Λ. Λαυρεντιαδη στις 30 Μαρτίου του 2010. Κατά τον καταγγέλλοντα πρώην υπουργό, ελεγκτές της Τράπεζας της Ελλάδος στις 2 Μαρτίου 2010 είχαν λάβει αρνητική θέση στην επικείμενη αγορά, εξαιτίας δυσπιστίας για την προέλευση των χρημάτων του επιχειρηματία.