Τα νούμερα δε βγαίνουν, εκτιμά η Fitch

Εκτός τροχιάς βρίσκεται το ελληνικό πρόγραμμα σύμφωνα με τη Fitch, η οποία εκτιμά ότι η βιωσιμότητα του χρέους δεν θεωρείται διασφαλισμένη, αφού θα φτάσει στο 180% του ΑΕΠ το 2014.

Το φάσμα μιας αποχώρησης της Ελλάδας από τη νομισματική ένωση έχει υποχωρήσει, εξακολουθεί όμως να αποτελεί ουσιαστικό κίνδυνο, και εξαρτάται από την επιτυχή έκβαση των διαπραγματεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα, υπογραμμίζει ο οίκος σε έκθεση του.

Σύμφωνα με το διεθνή οίκο, το πρόγραμμα είναι εκτός πορείας, ενώ απαιτούνται επειγόντως αποφάσεις για το πακέτο νέων μέτρων.

Η Fitch εκτιμά ότι δεν θα υπάρξει απόφαση για την επανεκκίνηση του προγράμματος χορήγησης των δόσεων του δανείου προς την Ελλάδα, πριν την ευρωπαϊκή σύνοδο της 18ης Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με το διεθνή οίκο, το PSI έχει μειώσει την ονομαστική αξία του ελληνικού δημόσιου χρέους κατά 110 δισ. ευρώ, έχει μειώσει το βάρος της εξυπηρέτησης του δημόσιου και εξωτερικού χρέους και έχει φρενάρει την αύξηση του χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ το 2012. Ωστόσο, τα δημοσιονομικά ελλείμματα και οι περαιτέρω μειώσεις στο ονομαστικό ΑΕΠ σημαίνουν πως ο λόγος χρέους/ΑΕΠ θα αρχίσει και πάλι να κινείται ανοδικά το 2013-2014.

Όπως αναφέρει η Fitch, η προοπτική ανάπτυξης στην Ελλάδα πριν το β΄εξάμηνο του 2014 δεν φαίνεται εφικτή.

Για φέτος εκτιμά ύφεση 7%, το 2013 ύφεση 3% και στασιμότητα το 2014, ενώ το χρέος αναμένεται να διαμορφωθεί φέτος στο 164,9% του ΑΕΠ, στο 176,2% το 2013 και στο 180,2% το 2014.