Μείωση στους λογαριασμούς της ΔΕΗ μέσω Ευρωκοινοβουλίου;

Απορρίφθηκε σήμερα από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με οριακή πλειοψηφία, η πρόταση της Κομισιόν για απόσυρση περίπου 900 εκατ. δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων (το λεγόμενο backloading), ανοίγοντας ουσιαστικά το δρόμο για μείωση στα τιμολόγια της ΔΕΗ.

Στόχος της Κομισιόν με την πρόταση αυτή ήταν να δημιουργηθεί τεχνητή έλλειψη, ώστε να εκτοξευθούν οι τιμές στο χρηματιστήριο των ρύπων, όμως η πρόταση απορρίφθηκε με 315 ψήφους υπέρ και 334 κατά.

Τι σημαίνει αυτό επί της ουσίας; Ότι η ΔΕΗ, που υπολόγισε τις τιμές των ρύπων με 7 ευρώ/δικαίωμα για το 2013 και μεγαλύτερο στα επόμενα έτη και αγοράζει ετησίως 20 εκατομμύρια δικαιώματα ρύπων από το εξωτερικό, μπορεί πλέον να μειώσει την τιμή του ρεύματος ανάλογα με τη μείωση που εμφανίζεται πλέον στην αγορά ρύπων, όπου η τιμή διαμορφώνεται πλέον κάτω από τα 3 ευρώ/δικαίωμα.

"Εάν εγκριθεί το backloading, θα οδηγήσει στην αύξηση των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος σε όλη την Ευρώπη και θα αποβεί σε βάρος των καταναλωτών, προπαντός στις χώρες της κρίσης, που πλήττονται από τρομακτική ανεργία" τόνισε νωρίτερα στη σχετική συζήτηση πού έγινε στην Ολομέλεια ο Θόδωρος Σκυλακάκης, που ήταν από τους πιο ένθερμους πολέμιους της πρότασης αυτής. Όπως υποστήριξε, η όλη υπόθεση με το "backloading" γίνεται για να εισπράξουν τα κράτη επιπλέον ποσά από τους πολίτες-καταναλωτές, μέσω της "πίσω πόρτας", και γίνεται προπαντός επειδή οι εμπνευστές της ευρωπαϊκής κλιματικής πολιτικής αρνούνται να αποδεχθούν την παταγώδη αποτυχία των οικονομικών στόχων της πρότασής τους.

Ο κ. Σκυλακάκης μάλιστα ήταν και ο πρώτος που, μετά την απόρριψη της πρότασης, αναφέρθηκε στο όφελος που μπορεί να αποκομίσουν από την απόφαση αυτή οι καταναλωτές ρεύματος στην Ελλάδα. “Μετά από πολύμηνο αγώνα τον οποίο από ελληνικής πλευράς (επί πολύ) έδινα μόνος, τελικά με οριακή πλειοψηφία απορρίφθηκε το "backloading", δηλαδή η αύξηση της τιμής ρεύματος στην Ελλάδα και η επιβάρυνση της χώρας κατά πολλές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, η οποία θα δημιουργούσε χιλιάδες νέους ανέργους, καθώς η χώρα αγοράζει ετησίως 20 εκατομμύρια δικαιώματα ρύπων από το εξωτερικό. Τώρα η ΔΕΗ, η οποία υπολόγισε τις τιμές των ρύπων με 7ευρώ/δικαίωμα για το 2013 και μεγαλύτερο στα επόμενα έτη, οφείλει να μειώσει την τιμή του ρεύματος ανάλογα με τη μείωση που εμφανίζεται πλέον στην αγορά ρύπων. Είναι ευθύνη της ΔΕΗ, της κυβέρνησης και της ΡΑΕ να το πράξουν άμεσα", δήλωσε.