Αποσύρθηκε και επανακατατίθεται η τροπολογία για τις κυπριακές τράπεζες

Στο νομοσχέδιο για την ανασυγκρότηση του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου επισυνάφθηκε η τροπολογία για τη μεταβίβαση των εν Ελλάδι υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών σε ελληνικές τράπεζες, η οποία προβλέπει, μεταξύ άλλων, πως σε περίπτωση που η εν λόγω μεταβίβαση κριθεί απαραίτητο να ενισχυθεί κεφαλαιακά από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, δεν ισχύει η υφιστάμενη νομοθεσία, που περιορίζει τα δικαιώματα ψήφου του ΤΧΣ μόνο με την προϋπόθεση της άντλησης του 10% της ανακεφαλαιοποίησης της τράπεζας από ιδιωτικά κεφάλαια.

Η τροπολογία αυτή είχε αποσυρθεί χθες από νομοσχέδιο του υπουργείου Εξωτερικών, που προέβλεπε τη σύσταση γραφείου Ελληνικής Προεδρίας εν όψει την ανάληψης της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Ελλάδα.

Η απορρόφηση των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών σχετίζεται πάντως με το αίτημα της Λευκωσίας για καταβολή από την ελληνική κυβέρνηση μέρους από το σύνολο των 10 δισ. ευρώ, που έχουν δοθεί από τον μηχανισμό ρευστότητας ELA στις κυπριακές τράπεζες, και τα οποία κατευθύνθηκαν στα εν Ελλάδι υποκαταστήματα της Λαϊκής και της Κύπρου.

Με βάση το συγκεκριμένο σενάριο, όπως έγραφε από το πρωί το news.gr, η Λευκωσία θα ζητήσει τα χρήματα αυτά από τα ποσά που έχουν δοθεί στη χώρα μας για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών. Μάλιστα, εξετάζεται το αίτημα να αφορά όχι σε όλο το ποσό, αλλά περί τα 3 δισ. ευρώ.