“Απειλούν” με υποβάθμιση Εθνική και Eurobank οι οίκοι αξιολόγησης

Με ανησυχία αντιμετωπίζουν τις εξελίξεις σε ό,τι αφορά το deal Εθνικής-Eurobank οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης, καθώς στο ενδεχόμενο να μη συγκεντρώσουν οι δύο τράπεζες το 10% που απαιτείται για να μην περάσουν στα χέρια του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, θα “απαντήσουν” με υποβάθμιση της πιστοληπτικής τους αξιολόγησης.

Όπως επισημαίνει σε έκθεσή του ο οίκος Moody's, η κρατικοποίηση των δύο τραπεζών θα επηρέαζε αρνητικά την πιστοληπτική τους ικανότητα για τρεις λόγους:

α. Επειδή θα ακύρωνε την ανεξαρτησία των διοικητικών συμβουλίων τους και θα αποδυνάμωνε την εταιρική διακυβέρνησή τους,
β. Επειδή θα αποδυνάμωνε τη διαχείριση των κινδύνων και θα οδηγούσε ενδεχομένως σε πιστωτικές αποφάσεις στη βάση μη εμπορικών κριτηρίων
γ. Επειδή θα περιέπλεκε τις λειτουργίες με την αναδιάρθρωση της διοίκησης στο ανώτατο επίπεδο και θα έπληττε την ικανότητα των τραπεζών να αντιδρούν στις εξελίξεις στις αγορές, καθιστώντας τις λιγότερο ανταγωνιστικές.

Από την πλευρά του, ο οίκος Standard & Poor's επιβεβαίωσε σήμερα την αξιολόγηση των δύο τραπεζών με CCC με αρνητικό outlook, επισημαίνοντας ότι η απόφαση αυτή αντανακλά την εκτίμηση του οίκου πως το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και η τρόικα θα εξακολουθήσουν να παρέχουν στήριξη στις τράπεζες αυτές.

Οι αναλυτές του οίκου εκφράζουν την άποψη το χρηματοοικονομικό προφίλ των τραπεζών σε περίπτωση συγχώνευσης δε θα ήταν σημαντικά διαφορετικό από αυτό που θα είχαν καθεμία ξεχωριστά, ενώ προειδοποιούν ότι είναι πιθανό να υποβαθμιστεί η αξιολόγησή τους στο μέλλον, αν η πρόσβασή τους στους μηχανισμούς στήριξης της ρευστότητας της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου και του ELA, και η πρόσβαση στην ΕΚΤ απομειωθούν για κάποιο λόγο.

Ακόμα, οι αναλυτές της Standard & Poor’s επισημαίνουν ότι θα μπορούσε ο οίκος να προχωρήσει σε υποβάθμιση των αξιολογήσεων για τις δύο τράπεζες σε περίπτωση που θεωρήσει ότι είναι πιθανό να χρεοκοπήσουν, ως αποτέλεσμα οποιωνδήποτε εξελίξεων που συνδέονται με σημαντική απομείωση της φερεγγυότητάς τους.