Eurostat: Δύο διαφορετικά μεγέθη για το έλλειμμα της Ελλάδος το 2012

Στην επιβεβαίωση ότι η Eurostat στις 22 Απριλίου 2013 θα ανακοινώσει δύο διαφορετικά μεγέθη για το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδος το 2012 προχώρησε στέλεχος του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων λίγο πριν την έναρξη της σύσκεψης του οικονομικού επιτελείου με την τρόικα, το εν λόγω στέλεχος ανέφερε πως η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία θα συμπεριλάβει στο δημοσιονομικό έλλειμμα του 2012 τα ποσά που έλαβε η Αγροτική Τράπεζα για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού κατά τον διαχωρισμό του ενεργητικού της και την εκχώρηση της στην Τράπεζα Πειραιώς. Όπως εξήγησε, ήδη η επιβάρυνση αυτή είχε περιληφθεί στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής και ήταν σε γνώση της τρόικας.

Στις τελικές ανακοινώσεις που θα γίνουν από την Ελληνική Στατιστική Αρχή και την Eurostat στις 22 Απριλίου 2013 θα παρουσιάζεται το δημοσιονομικό έλλειμμα τόσο με τις δαπάνες για τη στήριξη των τραπεζών, όσο και χωρίς αυτές.

Περιλαμβανομένων των δαπανών για τα πιστωτικά ιδρύματα το έλλειμμα διαμορφώνεται στο 9,5% του ΑΕΠ, ενώ εξαιρουμένων αυτών διαμορφώνεται στο 5,5%. Το δε πρωτογενές έλλειμμα για το 2012, αν δεν περιληφθούν οι δαπάνες στήριξης των τραπεζών, είναι αισθητά μικρότερο του 1,5% του ΑΕΠ.