Η τρόικα έλεγε “όχι” στο τραπεζικό deal από τον Ιανουάριο…

Το ναυάγιο του deal της ΕΤΕ με την Eurobank έσκασε για πολλούς σαν κεραυνός εν αιθρία λίγες ημέρες πριν την έλευση της τρόικας. Υπάρχουν όμως πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες οι δανειστές είχαν εκφράσει τις ενστάσεις τους για το deal στις αρχές του έτους με σχετική επιστολή που είχε φθάσει στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Μάλιστα από το πρωί το news.gr τόνιζε ότι υψηλόβαθμο στέλεχος από την αλλοδαπή είχε προειδοποιήσει ότι τα "νούμερα δεν βγαίνουν" για το σχήμα, το οποίο θα προέκυπτε από την – επικείμενη τότε – συγχώνευση της Εθνικής με τη Eurobank".

Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, η σχετική επιστολή της τρόικας φέρεται να έφτασε στο Τ.Χ.Σ. τον Ιανουάριο και περιλάμβανε σοβαρές αιτιάσεις όχι μόνο σε σχέση με τα οφέλη που ανέμενε η ελληνική πλευρά από τη συγχώνευση. Βασικά σημείο τριβής ήταν μια ασάφεια σχετικά με νέες κεφαλαιακές ανάγκες που ενώ είχαν διαρρεύσει στον Τύπο, δεν εδράζονταν πουθενά.

Αυτό που φαίνεται να άλλαξε άρδην το κλίμα ήταν μια παρουσίαση που έκαναν στην τρόικα στελέχη του ομίλου της Εθνικής, το βράδυ της Παρασκευής. Σύμφωνα με όσα αναφέρει στο οικονομικό site πηγή που παρακολούθησε την παρουσίαση, η προετοιμασία ήταν ελλιπής και τα επιχειρήματα που χρησιμοποιήθηκαν σε μια απέλπιδα προσπάθεια να αλλάξει άποψη η τρόικα, εξαιρετικά αδύναμα. Τότε άρχισε να γίνεται αντιληπτό ότι δεν υπάρχουν περιθώρια ανατροπής της ήδη ειλημμένης απόφασης.

Το μεσημέρι της Κυριακής στο Μαξίμου είχαν πλέον την ξεκάθαρη εικόνα. Το deal ναυαγούσε και η διοίκηση της ΕΤΕ χρεώθηκε την ελλιπή προετοιμασία αλλά και τη διαστρέβλωση της εικόνας που μεταφέρονταν τις προηγούμενες ημέρες.