Κερδισμένοι οι καταθέτες, χαμένοι οι ιδιώτες μέτοχοι σε Εθνική και Eurobank

Με μεγάλους κερδισμένους του καταθέτες, αλλά και μεγάλα "θύματα" τους ιδιώτες μετόχους θα προχωρήσουν πλέον οι ξεχωριστές αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των Εθνικής Τράπεζας και Eurobank υπέρ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Ήδη από σήμερα Εθνική Τράπεζα και Eurobank με τις σχετικές ανακοινώσεις τους καλούν σε Έκτακτες Γενικές Συνελεύσεις των μετόχων τους αύριο Τρίτη, προκειμένου να εγκριθούν οι κεφαλαιακές ενισχύσεις. Οι διαδικασίες όσον αφορά στις αυξήσεις κεφαλαίου θα πρέπει να ολοκληρωθούν έως τις 30 Απριλίου, ημερομηνία ορόσημο που δεν αλλάζει.

-Το σχέδιο που θα προταθεί προς έγκριση στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση της Εθνικής Τράπεζας θα προβλέπει την έκδοση υπό αίρεση μετατρέψιμων χρηματοδοτικών μέσων (contingent convertible bonds - CoCos) και τη συμμετοχή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) με εισφορά ομολόγων του EFSF και έκδοση νέων κοινών μετοχών συνολικού ποσού 9,7 δισ. ευρώ. Η τιμή διαθέσεως των νέων κοινών μετοχών θα αποφασιστεί από το Διοικητικό Συμβούλιο της τράπεζας. Για να διατηρήσει τον ιδιωτικό της χαρακτήρα η Εθνική χρειάζεται τουλάχιστον 750 εκατ. ευρώ ιδιωτικής συμμετοχής.

-Το σχέδιο που θα προταθεί προς έγκριση στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση της Eurobank θα προβλέπει την έκδοση υπό αίρεση μετατρέψιμων χρηματοδοτικών μέσων και τη συμμετοχή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) με εισφορά ομολόγων του EFSF και έκδοση νέων κοινών μετοχών συνολικού ποσού 5,8 δισ. ευρώ. Η τιμή διαθέσεως των νέων κοινών μετοχών θα αποφασιστεί από το Διοικητικό Συμβούλιο της τράπεζας. Για να διατηρήσει τον ιδιωτικό της χαρακτήρα η Eurοbank χρειάζεται τουλάχιστον 350 εκατ. ευρώ ιδιωτικής συμμετοχής.

Ωστόσο, Εθνική και Eurobank ενημέρωσαν χθες την Τράπεζα της Ελλάδος ότι δεν μπορούν να βρουν το 10% από την ιδιωτική αγορά. Αυτό σημαίνει ότι τις επόμενες ημέρες το ΤΧΣ ξεκινά τις διαδικασίες ανακεφαλαιοποίησης των δύο αυτών τραπεζών και γίνεται ο κύριος μέτοχος.

Κατά την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου η απίσχναση (dilution) των μετοχών θα έχει ως αποτέλεσμα το 84,35% που κατέχει η Εθνική στην Eurobank να γίνει 4% -5%. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η Εθνική Τράπεζα διαθέτει 956 εκατ. μετοχές και η Eurobank 552 εκατ. μετοχές, αριθμός που θα αυξηθεί κατακόρυφα με τον "υπερπληθωρισμό" των μετοχών να "καταπίνει" του ιδιώτες μετόχους. Ενδεικτικά το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας μετά τις αυξήσεις κεφαλαίου θα διαθέτει το 85% της Εθνικής Τράπεζας και το 92% της Eurobank.

Ωστόσο, με την ανακεφαλαιοποίηση των δύο τραπεζών από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας διασφαλίζονται απόλυτα οι τραπεζικές καταθέσεις ανεξαρτήτως ύψους και ανοίγει εκ νέου το παιχνίδι της διεκδίκησης των μικρότερων τραπεζών από τους δύο ομίλους με πρωτοβουλία πλέον του ΤΧΣ.

 

Διαβάστε επίσης: "Εθνικοποιούνται" Εθνική – Eurobank μέχρι να πουληθούν