ΟΠΑΠ : Σε σταύρωση του διαγωνισμού οδηγεί το “νίπτω τας χείρας” του Δημοσίου

Με μια πρωτοφανή κίνηση, για να μη χρεωθεί την οποιαδήποτε ευθύνη, το ελληνικό Δημόσιο – μέσω του ΤΑΙΠΕΔ – δεν τόλμησε να πάρει θέση σε ό,τι αφορά την έγκριση της υπογραφής της σύμβασης του ΟΠΑΠ με την Ιντραλότ για την προμήθεια πληροφοριακού συστήματος,  με διάρκεια 5 ετών.

Στη σημερινή επαναληπτική γενική συνέλευση του οργανισμού, και στο παρά ένα της – πρώτης στην ουσία – ιδιωτικοποίησης της χώρας, το Δημόσιο προτίμησε να παίξει το ρόλο του Ποντίου Πιλάτου, αφού ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, Στέλιος Σταυρίδης, ενημέρωσε – και με επιστολή, που είχε στείλει στη διοίκηση του ΟΠΑΠ – ότι το Ταμείο θα δηλώσει απλά «παρών» στη διαδικασία και δεν θα αποφανθεί υπέρ ή κατά της σύμβασης.

Στην ουσία, το ΤΑΙΠΕΔ πέταξε το μπαλάκι αποκλειστικά στη διοίκηση του ΟΠΑΠ, αποφεύγοντας να επιλέξει να στείλει και μήνυμα προς τους επενδυτές πως επιθυμεί να απογαλακτιστεί από βάρη του παρελθόντος.  

Επιπλέον, με δεδομένη και την έγκριση από την πλειοψηφία της συνέλευσης της σύμβασης, το καπέλο των 130 εκατομμυρίων ευρώ παραμένει αγκάθι για το μέλλον του οργανισμού. Και, είναι απορίας άξιο πώς γίνεται μείζον θέμα – ακόμα και από την τρόικα - το αίτημα παράτασης του διαγωνισμού  - σύμφωνα με πληροφορίες οι Κινέζοι έστειλαν και δεύτερη σχετική επιστολή – και όχι το βαρίδι της σύμβασης με την Intralot.

Μετά από αυτή την εξέλιξη, οι υποψήφιοι - αν δεν αποσυρθούν από την κούρσα διεκδίκησης του οργανισμού – θα απαιτήσουν την αφαίρεση από την αξία του 33% του ΟΠΑΠ (640 εκατομμύρια ευρώ), τόσο του μερίσματος, που πηγαίνει στο Δημόσιο (περί τα 45 εκατομμύρια ευρώ), όσο και του υπερτιμήματος του συμβολαίου, που ξεπερνά τα 130 εκατομμύρια ευρώ (σε συνολική αξία σύμβασης 250 εκατομμυρίων).

Άρα, με την απόφαση του ΤΑΙΠΕΔ να μη συμμετέχει επί της ουσίας στην ψηφοφορία, το Δημόσιο θα απωλέσει τουλάχιστον 130 εκατομμύρια ευρώ. Δηλαδή, το Δημόσιο κινδυνεύει – με την αποχή του - να πληρώσει το ίδιο το συμβόλαιο με την Intralot.

Αυτή είναι η καλή εξέλιξη.  

Γιατί η κακή, είναι να αποσυρθούν όλοι οι επενδυτές, με ανυπολόγιστες συνέπειες για την κυβέρνηση και την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό.