Ξεκινά η ανακεφαλαιοποίηση των συστημικών τραπεζών

Να μετάσχουν στην ανακεφαλαιοποίηση των συστημικών τραπεζών επενδύοντας εκατομμύρια ευρώ στις AlphaBank, Τράπεζα Πειραιώς και Εθνική Τράπεζα καλούνται από σήμερα οι περίπου 400.000 μικρομέτοχοι των πιστωτικών ιδρυμάτων. 

Η Έκτακτη Γενική Συνέλευση της Alpha Bank θα εγκρίνει σήμερα Σάββατο την κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών της τράπεζας ύψους 4,571 δισ. ευρώ, μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου. Η Alpha Bank αποσκοπεί στην υπερκάλυψη του 10% της ιδιωτικής συμμετοχής και ζητά από τους μετόχους της 550 εκατ. ευρώ. 

Πάντως, ενώ η διαδικασία της κεφαλαιακής ενίσχυσης βρίσκεται στην τελική ευθεία, οι επενδυτές έχουν ακόμη απέναντι τους θολό τοπίο, καθώς δεν έχουν ανακοινωθεί οι τιμές της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου ή όροι με τον χρόνο και την αναλογία των reverse split των τραπεζικών μετοχών. 

Οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου καθίστανται πιο περίπλοκες σε σχέση με το παρελθόν λόγω των δικαιωμάτων ή "warrants", της δυνατότητας δηλαδή που θα έχουν όσοι συμμετέχουν στην αύξηση να αποκτήσουν επιπλέον μετοχές σε προκαθορισμένη τιμή.

Αναλυτές τονίζουν ότι όταν και αν οι τράπεζες επιστρέψουν σε κερδοφορία και οι μετοχές τους ανεβούν, όσοι έχουν στα χέρια τους τα warrants θα βγουν πολλαπλά κερδισμένοι, καθώς τα οφέλη τους θα είναι δεκαπλάσια από την αρχική επένδυση.