Βρούτσης: Οικονομικό και κοινωνικό έγκλημα η ανασφάλιστη εργασία

Οικονομικό και κοινωνικό “έγκλημα” χαρακτήρισε την ανασφάλιστη εργασία ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, μιλώντας σε εκδήλωση παρουσίασης του νέου προγράμματος “επιταγή εισόδου στην αγορά εργασίας”, που αφορά νέους ανέργους έως 29 ετών.

Ο υπουργός ξεκαθάρισε πάντως ότι η πολιτεία, με τη συνδρομή και της Οικονομικής Αστυνομίας, θα είναι αυστηρή στην αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων.

Ο κ. Βρούτσης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο πρόγραμμα για τους νέους ανέργους, σημειώνοντας πως δεν πρόκειται για “ένα τυπικό πρόγραμμα επιδοτούμενης απασχόλησης, αλλά για ένα δομημένο, σπονδυλωτό πρόγραμμα που με μια σειρά διαδοχικών και συνδεδεμένων μεταξύ τους δράσεων καταλήγει στην εργασιακή ενσωμάτωση των νέων σε επιχειρήσεις με πλήρη μισθό και ασφάλιση”.

“Δεν θα επιτρέψουμε, τόσο εγώ όσο και οι υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας, το πρόγραμμα 'επιταγή εισόδου στην αγορά εργασίας' να εξελιχθεί σε πρόγραμμα ανακύκλωσης εργαζομένων όπως συνέβη κατά το παρελθόν”, υπογράμμισε.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, η υψηλότατη ανεργία και μάλιστα των νέων ζημιώνει την ελληνική οικονομία κατά 7 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 3,28% του ΑΕΠ. Πρόσθεσε, επίσης, ότι η αδυναμία των νέων να μπουν στην απασχόληση δεν είναι μια απλή στρέβλωση της αγοράς εργασίας, αλλά μίλησε για “κατάσταση που υποσκάπτει τις αναπτυξιακές δυνατότητες της χώρας, αφού ο παραγωγικός ιστός της οικονομίας στερείται των φρέσκων και καινοτόμων ιδεών, των ικανοτήτων και της δημιουργικότητας του πιο δυναμικού κομματιού της ελληνικής κοινωνίας”.

Εν συνεχεία ο κ. Βρούτσης τόνισε ότι για την αποκλιμάκωση της ανεργίας δεν αρκούν τα προγράμματα και συμπλήρωσε ότι “χρειάζεται ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο, με εξωστρέφεια και ανταγωνιστικό δυναμισμό που θα ενθαρρύνει την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις”.

Ο υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε, ακόμα, στις προσπάθειες του υπουργείου να καταπολεμήσει εμπόδια που δημιουργούν δυσκολίες στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, όπως η μείωση των εργοδοτικών εισφορών αλλά και της γραφειοκρατίας, με μέτρα όπως η ηλεκτρονική διασύνδεση ΣΕΠΕ - ΟΑΕΔ και η απλοποίηση της Εργατικής Νομοθεσίας. Αποκάλυψε ακόμα πως δέχεται πιέσεις από εργοδοτικούς φορείς προκειμένου να αποδεχθεί αλλαγές στα προγράμματα ενίσχυσης της απασχόλησης που θα επιτρέπουν απολύσεις με στόχο την αντικατάσταση παλαιών και “ακριβότερων” εργαζομένων με νεότερους και πιο “φθηνούς”.