Κωδικοποιούνται οι φορολογικές αλλαγές

Προθεσμία έως τις 17 Νοεμβρίου έδωσε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρας σε 15μελη επιτροπή στελεχών του υπουργείου Οικονομικών προκειμένου να ενημέρωσει τον τόμο των φορολογικών δαπανών που συνοδεύει τον Κρατικό Προϋπολογισμό 2013 για τις μεταβολές της φορολογικής νομοθεσίας που θεσπίστηκαν ή πρόκειται να θεσπιστούν μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2012. Σύμφωνα με το Νόμο ο Γενικός Προϋπολογισμός του Κράτους συνοδεύεται απαραιτήτως από προσαρτημένο προϋπολογισμό φορολογικών δαπανών, οι οποίες αφορούν σε ρυθμίσεις ισχύουσες κατά το χρόνο κατάθεσης του ή σε ρυθμίσεις που προβλέπεται να ισχύσουν κατά το οικείο οικονομικό έτος από τις οποίες προκαλείται άμεσα ή έμμεσα, απώλεια φορολογικών εσόδων.

Στον ανωτέρω προσαρτημένο προϋπολογισμό παραθέτονται κατά κατηγορία, οι φορολογικές ελαφρύνσεις και η δικαιολογητική τους βάση, η χρονική διάρκεια της ισχύος τους, οι εκτιμήσεις ως προς τον αριθμό των ωφελούμενων προσώπων και το ύψος της προκαλούμενης απώλειας φορολογικών εσόδων και γενικότερα κάθε άλλο στοιχείο που υποβοηθεί την άσκηση του δημοσιονομικού ελέγχου.

Το έργο της ομάδας

Έργο της ομάδας εργασίας είναι η ενημέρωση του τόμου των φορολογικών δαπανών με μεταβολές της φορολογικής νομοθεσίας που θεσπίστηκαν ή πρόκειται να θεσπιστούν μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2012 και η ποσοτικοποίηση του κόστους-απώλειας εσόδων για το δημόσιο σε ετήσια βάση, για όσο το δυνατόν περισσότερες κατηγορίες φορολογικών δαπανών. Σημειώνεται πως οι προωθούμενες αλλαγές στη φορολογία επαγγελματιών, επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων θα ισχύσουν από τη χρήση 2013 και θα περιληφθούν στον τόμο των φορολογικών δαπανών με τις μεταβολές της φορολογικής νομοθεσίας που θα συνοδεύει τον Προϋπολογισμό 2014.