Στουρνάρας: Στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν υπάρχουν αδιέξοδα

Στην κοινή συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων και της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής μίλησε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ενημερώνοντας τους βουλευτές για τις εξελίξεις στην Κύπρο και ξεκαθαρίζοντας για μία ακόμα φορά πως η Ελλάδα είναι “θωρακισμένη”, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Παρουσιάζοντας το πρόβλημα της Κύπρου, ο κ. Στουρνάρας επεσήμανε πως αυτό είναι πολύ διαφορετικό από της Ελλάδας και πιο κοντά σε αυτό της Ιρλανδίας, καθώς η ανάγκη για βοήθεια προκύπτει από τις ανάγκες του τραπεζικού τομέα.

Υπενθύμισε ότι η Κύπρος χρειάζεται 17 δισεκατομμύρια για να ανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζές της και να αναχρηματοδοτήσει το δημόσιο χρέος της, και το Eurogroup και το IMF συμφωνούν να συνεισφέρουν 10 δισ. ευρώ, με την προϋπόθεση το πρόγραμμα να εξασφαλίσει βιωσιμότητα χρέους, και επομένως η συμβολή της Κύπρου ανέρχεται στα 7 εκατ. ευρώ περίπου.

Ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι οι λύσεις που προτάθηκαν στο Eurogroup και περιελάμβαναν αφορολόγητο για καταθέσεις έως 100.000 ευρώ δεν έγιναν δεκτές από την Κύπρο, και έτσι ήρθε η συμβιβαστική πρόταση που συμφωνήθηκε, και με την οποία, όπως ανέφερε, η Ελλάδα συντάχθηκε.

Όσο για τις επιπτώσεις του προβλήματος στην Ελλάδα, ο κ. Στουρνάρας υπογράμμισε: “Η Ελλάδα είναι θωρακισμένη. Υπάρχει διαβεβαίωση και από την ΕΚΤ και από το Eurogroup. Όσα προβλήματα υπάρχουν σχετίζονται με την παρουσία των κυπριακών καταστημάτων στην Ελλάδα και για όσο διάστημα δεν βρίσκεται λύση στην Κύπρο. Η πλέον βιώσιμη λύση για την οποία υπήρξε συμφωνία της Κύπρου στο Eurogroup είναι να πωληθούν αυτά τα καταστήματα σε ελληνική τράπεζα ή τράπεζες”.

Κλείνοντας, ο υπουργός Οικονομικών ζήτησε από όλους σύνεση και νηφαλιότητα, σημείωσε ότι "η Κύπρος είναι μέρος της ευρωζώνης, η ευρωζώνη έχει τους δικούς της κανόνες, που πρέπει να τηρούν όλα τα κράτη μέλη. ενώ σχετικά με το αν υπάρχει “σχέδιο Β” σχολίασε: “Σε αυτό το ερώτημα, χρειάστηκε πολλές φορές να απαντήσει στο παρελθόν η Ευρωπαϊκή Ένωση. Και, τουλάχιστον από τη στατιστική, ανταποκρίθηκε πάντοτε με επιτυχία, γιατί στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Πάντοτε βρέθηκαν λύσεις”.