“Bόμβα στα θεμέλια της Ευρωζώνης η απόφαση του Eurogroup”

Ως βόμβα στα θεμέλια της Ευρωζώνης χαρακτηρίζει την απόφαση του Eurogroup για κούρεμα των καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες, ο καθηγητής οικονομικών του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου, Διονύσης Χιόνης. Μιλώντας στο news.gr, ο κύριος Χιόνης δεν κρύβει την ανησυχία του για το ενδεχόμενο επανάληψης αυτής της απόφασης και σε άλλες χώρες και για το κλίμα, που δημιουργείται στους καταθέτες τραπεζών του ευρωπαϊκού νότου.   

“Όταν παίρνουμε μια απόφαση, που δεν καλύπτει όλο το σύστημα, αλλά διαφέρει ανά περίπτωση, τότε δημιουργούμε ασυμμετρίες. Αυτές είναι η βόμβα στα θεμέλια μιας οικονομικής ένωσης”, δηλώνει χαρακτηριστικά και προσθέτει ότι δημιουργεί αρνητικό κλίμα για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, αλλά και για το τι θα γίνει με τις ισπανικές τράπεζες.

Πάνω απ΄ όλα, υποστηρίζει ότι με την εξέλιξη αυτή “ακυρώνεται η δήλωση του Ντράγκι το περασμένο καλοκαίρι ότι ‘εγγυόμαστε όλες τις καταθέσεις’, αφού με το φόρο μειώνεται η ονομαστική αξία των καταθέσεων. Άλλωστε, ο φόρος δεν επιβάλλεται επί του κεφαλαίου, αλλά επί των τόκων”.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, το πλέον σημαντικό είναι η αγωνία των καταθετών πανευρωπαϊκά για το τι θα γίνει από εδώ και στο εξής (θυμίζουμε πως, σε ό,τι αφορά τις καταθέσεις στα εν Ελλάδι κυπριακά καταστήματα, δεν θα υποστούν κούρεμα). “Το κλίμα αυτό εμποδίζει πολλούς να επιστρέψουν τα χρήματά τους στις ελληνικές τράπεζες, να αγοράσουν μετατρέψιμες ομολογίες (Cocos) ή να συμμετάσχουν στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών”, δηλώνει και προσθέτει ότι “το πρόβλημα είναι τι θα γίνει με τις καταθέσεις σε ένα αντίστοιχο τραπεζικό πρόβλημα από αδυναμία ανακεφαλαιοποίησης”.

Προχωρά, μάλιστα, και σε μια ενδιαφέρουσα παρατήρηση: “Η απόφαση του Eurogroup βασίζεται στο επιχείρημα ότι η Κύπρος πρέπει μέχρι το 2018 να μειώσει τη συμμετοχή του τραπεζικού τομέα στο ΑΕΠ της στο μέσο όρο της Ευρώπης. Σήμερα, οι τράπεζες συμμετέχουν κατά 23% στο κυπριακό ΑΕΠ και πρέπει να υποχωρήσει στο 10%.

Το 2008, όταν υπήρξε κρίση στην αυτοκινητοβιομηχανία,  η Ευρωπαϊκή Ένωση ενίσχυσε με απόφασή της το γερμανικό κλάδο, και δεν ζήτησε από τη χώρα να μειώσει τη συμβολή του στο γερμανικό ΑΕΠ στον ευρωπαϊκό μέσο όρο”.

Ασφαλείς οι εν Ελλάδι καταθέσεις

Το news.gr μετέδιδε από χθες πως τα χρήματα όσων έχουν καταθέσεις στις θυγατρικές κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, ή οπουδήποτε αλλού στον κόσμο, είναι ασφαλή.

Περιπτώσεις κουρέματος ή επιβολής οποιουδήποτε είδους φορολογίας αφορούν σε όλες τις τράπεζες – και μόνο – που δραστηριοποιούνται στη χώρα, όπου επιβάλλεται το μέτρο. Στο πλαίσιο αυτό, δρομολογείται η απορρόφηση των εν Ελλάδι παραρτημάτων από πιστωτικό ίδρυμα της χώρας μας, αφού τόσο η Τράπεζα Κύπρου, όσο και η Λαϊκή Τράπεζα λειτουργούν στη χώρα μας ως υποκαταστήματα και όχι ως θυγατρικές. Άρα, δεν προστατεύονται από την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου.

Πολύ απλά, καμία κατάθεση σε υποκατάστημα με έδρα στη χώρα μας δεν θα μειωθεί από την εισφορά.

Το γεγονός αυτό επιβεβαίωσε εξάλλου με δήλωσή του ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, που τόνισε: “Από την απόφαση του Eurogroup σχετικά με την Κύπρο εξαιρούνται ρητώς οι καταθέσεις στα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα και διασφαλίζεται απολύτως η σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος”.

Εκτιμάται ότι οι καταθέσεις στα κυπριακά υποκαταστήματα στην Ελλάδα φτάνουν τα 14 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ στην Κύπρο οι καταθέσεις Ελλήνων ιδιωτών είναι περί τα 2 δισ. ευρώ και των ελληνικών επιχειρήσεων στα 4 - 5 δισ. ευρώ.