Κούρεμα ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης και στις ελληνικές τράπεζες

Κεφαλαιακή ελάφρυνση των συστημικών τραπεζών αναμένεται να προκύψει από το κούρεμα ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης και υβριδικών τίτλων. Εκτιμήσεις τοποθετούν το συνολικό όφελος για τις τράπεζες από  600 εκατ. ευρώ έως και 1,4 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται πως η σχετική απόφαση ελήφθη στο Eurogroup της 27ης Νοεμβρίου 2012 το οποίο αποφάσισε να διενεργηθούν στις υπό ανακεφαλαιοποίηση ελληνικές τράπεζες ασκήσεις διαχείρισης στοιχείων ενεργητικού (liability management exercise) όσον αφορά τους εναπομείναντες κατόχους χρέους μειωμένης εξασφάλισης, ώστε να διασφαλιστεί η δίκαιη κατανομή των βαρών.

Η απόφαση αυτή που περιελήφθη και στο Μνημόνιο έχει πλέον δρομολογηθεί από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας το οποίο έχει αναθέσει στην γαλλική BNP Paribas να υποδείξει τη διαδικασία απομειωσης των τίτλων μειωμένης εξασφάλισης (subordinated debt).

Ως ομόλογα μειωμένης εξασφάλισης θα μπορούσαμε να περιγράψουμε τα ομολόγα  που ο επενδυτής λαμβάνει κεφάλαιο και τόκους μόνο εφόσον τα ίδια κεφάλαια της τράπεζας είναι επαρκή. Αν η τράπεζα παρουσιάζει ζημίες και δεν μπορεί να αυξήσει με άλλο τρόπο τα κεφάλαιά της τότε ο χαρακτήρας τους ως τίτλων σταθερού εισοδήματος παύει και προσλαμβάνουν χαρακτηριστικά κοινών μετοχών: Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος τα ομόλογα μειωμένης εξασφάλισης και οι υβριδικοί τίτλοι των συστημικών τραπεζών ανέρχονται σε 2,8 δισ. ευρώ. Εκτιμήσεις αναφέρουν πως οι κάτοχοι των ομολόγων αυτών (subordinated debtholders) θα μπορούσαν να υποστούν κούρεμα από  600 εκατ. ευρώ έως και 1,4 δισ. ευρώ. Οι απώλειες των ομολογιούχων θα ελαφρύνουν αντίστοιχα τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών

"Οι sub holders χάνουν λεφτά μόνο αν αθετήσουν τις πληρωμές τους οι τράπεζες" τονίζει στο news.gr ανώτατο τραπεζικό στέλεχος δίνοντας και νέα διάσταση στο ζήτημα, ενώ ανώτατη τραπεζική πηγή σημειώνει πως τα ομολόγα αυτά διέπονται από αγγλικό δίκαιο και η επιβολή ζημιών στους  επενδυτές δεν είναι απλή υπόθεση.

Στην Ολλανδία 30.000 επενδυτές της τράπεζας SNS Reaal (μεταξύ των οποίων και Έλληνες) έχασαν συνολικά 1,8 δισ. ευρώ καθώς η κυβέρνησης της χώρας εθνικοποιώντας την τράπεζα επέβαλε καθολικό κούρεμα στα ομόλογα μειωμένης εξασφάλισης (subordinated)  που είχε εκδώσει η τράπεζα.