Κοινωνική επανάσταση φοβάται ο Γιούνκερ

Έντονη ανησυχία για το ενδεχόμενο κοινωνικής επανάστασης στην Ευρώπη εξέφρασε ο πρώην επικεφαλής του eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, προσερχόμενος στη σύνοδο υπογράμμισε την ανάγκη προσαρμογής της ακολουθούμενης πολιτικής λιτότητας. "Ανησυχώ πολύ για τις επερχόμενες οικονομικές εξελίξεις" σημείωσε και πρόσθεσε: "Δεν αποκλείω να διατρέξουμε τον κίνδυνο να δούμε μια κοινωνική επανάσταση, μια κοινωνική εξέγερση. Νομίζω ότι θα πρέπει να βρούμε μια τομή μεταξύ των αναπτυξιακών πολιτικών και της δημοσιονομικής εξυγίανσης".

Από την πλευρά της η Γερμανίδα καγκελάριος 'Αγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι "υπάρχουν χρήματα αλλά πρέπει να φτάσουν και στους ανθρώπους για να αποκτήσουν δουλειές οι νέοι". Η 'Αγκελα Μέρκελ απέκλεισε το ενδεχόμενο να συζητηθεί το θέμα της Κύπρου γιατί η τρόικα δεν έχει ολοκληρώσει τις εργασίες της.

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ανέφερε πως η μόνη προτεραιότητα που έχουν οι ηγέτες σε αυτή τη σύνοδο κορυφής, "εκτός από τις δημοσιονομικές δεσμεύσεις, είναι η ανάπτυξη. Και όταν υπάρχει πολλή ανελαστικότητα εκείνη τη στιγμή θα έχουμε πολλή ανεργία".

Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς εξέφρασε την ελπίδα ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες "άκουσαν τους διαδηλωτές" και θα κατανοήσουν ότι με τις προτάσεις του προϋπολογισμού του 2013 απειλούνται "η ευημερία, η κοινωνική συνοχή και η δημοκρατία στην Ευρώπη".