IIF: Παραμένουν οι αμφιβολίες για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους

Τις συνθήκες δημοσιονομικής προσαρμογής σε Ελλάδα και Ιρλανδία συγκρίνει έκθεση που δημοσιοποίησε το Διεθνές Χρηματοοικονομικό Ινστιτούτο (IIF).

Στην έκθεση σημειώνεται πως στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της διετίας 2010-2012 επετεύχθη δημοσιονομική προσαρμογή 5,2% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση, έναντι ετήσιας προσαρμογής μόλις 1,7% του ΑΕΠ στην Ιρλανδία.

Στην έκθεση αναφέρεται πως το πολύ μεγάλο αρχικό χρέος της Ελλάδας, το μεγαλύτερο δημοσιονομικό έλλειμμα, αλλά και η πολύ σκληρότερη δημοσιονομική προσαρμογή είχαν αισθητά μεγαλύτερη αρνητική επίδραση στο ΑΕΠ. Αυτό όπως αναφέρει το IIF αύξησε τα ποσοστά χρέους και ενίσχυσε τις αμφιβολίες σχετικά με την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας παρά τη δημοσιονομική προσαρμογή και το πρωτοφανές PSI.

Το Ινστιτούτο επισημαίνει πως την ίδια στιγμή που οι αγορές δίνουν πρόσβαση στην Ιρλανδία η Ελλάδα παραμένει αποκλεισμένη από αυτές και μετρά αθροιστικές απώλειες 20% στο ΑΕΠ της από το 2008, ενώ έχει ανεργία άνω του 26%. "Εννέα μήνες μετά το PSI παραμένουν αμφιβολίες σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και οι επαναφορά στις αγορές παραμένει πολύ μακριά", σημειώνεται στην έκθεση.