Πιο κοντά, αλλά χωρίς συμφωνία κυβέρνηση-τρόικα

Για ακόμα μια φορά, κυβέρνηση και τρόικα διαφωνούν στο παρά πέντε και οι όποιες αποφάσεις για συμφωνία παραπέμπονται στις επόμενες μέρες. 

Υπό αυτό το πρίσμα, οι δηλώσεις του Γιάννη Στουρνάρα - εξερχόμενος της συνάντησης στο Μέγαρο Μαξίμου - για "πολύ σημαντική πρόοδο σε όλα τα θέματα" είναι απλώς καθησυχαστική, αφού "παραμένουν ανοιχτά κάποια τεχνικά ζητήματα, τα οποία θα ολοκληρωθούν όταν επιστρέψει στην Αθήνα η τρόικα, προς τα τέλη του μήνα".

"Σε μερικές μέρες θα κλείσουν όλα τα θέματα", πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομικών.

Ερωτηθείς αν η εκταμίευση της δόσης του Μαρτίου είναι εξασφαλισμένη, ο κ. Στουρνάρας ξεκαθάρισε ότι "δεν υπάρχει κανένα θέμα με τη δόση", ενώ σχετικά με το τι θα πει ο πρωθυπουργός στη Σύνοδο Κορυφής για τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, σχολίασε πως οι συζητήσεις αυτές δεν είναι αντικείμενο της Συνόδου Κορυφής.

Ο Γιάννης Στουρνάρας επεσήμανε ακόμα ότι δε θα υπάρξουν ανακοινώσεις σήμερα, αλλά όταν επέλθει η τελική συμφωνία. "Πρέπει να είμαστε έτοιμοι και να έχουμε νούμερα στα χέρια μας για να καταλήξουμε", εξήγησε.

Σε κάθε περίπτωση, να σημειωθεί ότι - ακόμα και αν καθυστερήσει η δόση - ταμειακό πρόβλημα στο Δημόσιο δεν υπάρχει.

 

Αναμένεται ανακοίνωση της τρόικας για το ελληνικό πρόγραμμα

Κοινή ανακοίνωση στην οποία θα αναφέρονται στην πρόοδο που συντελέστηκε τις τελευταίες εβδομάδες κατά την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας αναμένεται να έκδοση η τρόικα σε λίγη ώρα και σύμφωνα με πληροφορίες θα επαναλαμβάνει τη δήλωση του Γ. Στουρνάρα πως σημειώθηκε πολύ σημαντική πρόοδος σε όλα τα θέματα. 

Στην έκθεση θα τονίζεται πως κατά τη διάρκεια της επίσκεψης των κλιμακίων της ΕΕ, της  ΕΚΤ και του ΔΝΤ σημειώθηκαν  παραγωγικές συζητήσεις σχετικά με τις πολιτικές που απαιτούνται για την αποκατάσταση της ανάπτυξης, της απασχόλησης και της ανταγωνιστικότητας, τη διατηρησιμότητα των δημόσιων οικονομικών με ένα κοινωνικά ισορροπημένο τρόπο, και την ενίσχυση του χρηματοπιστωτικού συστήματος.