Δασκαλόπουλος: Δε λύνουν το πρόβλημα οι πολιτικές λιτότητας

“Οι πολιτικές μονομερούς και παρατεταμένης λιτότητας δεν θα λύσουν το πρόβλημα της ανταγωνιστικότητας του Νότου και δεν θα σώσουν το ευρωπαϊκό σύστημα κοινωνικής προστασίας. Αντίθετα, καταστρέφουν τον παραγωγικό ιστό, υπονομεύουν την κοινωνική συνοχή, κινδυνεύουν να οδηγήσουν στην απώλεια μίας ολόκληρης γενιάς και ενισχύουν τον ευρωσκεπτικισμό και τον εθνικιστικό λαϊκισμό”.

Αυτό θα επισημάνει αύριο ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Δασκαλόπουλος, στην ομιλία του στην τριμερή συνάντηση Ευρωπαίων εργαζομένων-εργοδοτών και πολιτικής ηγεσίας που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Συνάντησης Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στη συνάντηση συμμετέχουν οι πρωθυπουργοί της Ιρλανδίας, της Λιθουανίας και της Ελλάδας, εκπροσωπώντας τις χώρες της Ευρωπαϊκής Προεδρίας (η Ελλάδα αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ στο πρώτο εξάμηνο του 2014).

Ο κ. Δασκαλόπουλος επισημαίνει ότι η Ευρώπη βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπη με ένα νέο διχασμό ανάμεσα στον Βορρά και τον Νότο, ανάμεσα στους πλούσιους και τους φτωχούς, τους δανειστές και τους χρεωμένους και ότι “η ευρωπαϊκή κρίση δεν θα ξεπεραστεί αν ο Βορράς δεν βοηθήσει τον Νότο να χτίσει ξανά μία ανταγωνιστική παραγωγική βάση. Και οι εθνικές κρίσεις δεν θα σταματήσουν αν δεν υπάρξει μία ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα που να λειτουργεί σύμφωνα με τις διεθνείς προδιαγραφές στο πλαίσιο μίας ισχυρής Ένωσης με κοινούς κανόνες και θεσμούς”.

Καταλήγοντας, ο κ. Δασκαλόπουλος θα εκφράσει την ελπίδα ότι η ελληνική Προεδρία στο πρώτο εξάμηνο του 2014 θα θέσει ως προτεραιότητά της τη διαμόρφωση πολιτικών υπέρβασης του σημερινού διχασμού Βορρά-Νότου, ενισχύοντας όλες τις θεσμικές και οικονομικές αλλαγές που προωθούν την ουσιαστική ευρωπαϊκή ενοποίηση και αποτελούν τη λυδία λίθο για να ξεπεράσει η Ευρώπη την κρίση εμπιστοσύνης στα μάτια των αγορών και την κρίση αποδοχής της στα μάτια των λαών της.