Τελεσίγραφο Στουρνάρα στις τράπεζες

“Οι διαδικασίες αναδιάρθρωσης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος ακολουθούν το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο”, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, διαψεύδοντας στην ουσία φήμες περί αλλαγής του αντίστοιχου πλαισίου.

Με τη δήλωση αυτή, ο κ. Στουρνάρας στέλνει αυστηρό μήνυμα προς τις τράπεζες ότι οφείλουν να συγκεντρώσουν τα απαιτούμενα κεφάλαια, καθώς - σε αντίθετη περίπτωση - δεν αποκλείεται η κρατικοποίησή τους, όπως προβλέπεται από το ισχύον νομικό πλαίσιο, και βάζει τέλος στην όποια προσπάθεια επιχειρείται για αλλαγή των όρων ανακεφαλαιοποίησης.

Είχαν προηγηθεί από το πρωί πληροφορίες ότι η συγχώνευση Εθνικής - Eurobank παραμένει ανοιχτή. Ανώταστα τραπεζικά στελέχη σχολίασαν στο news.gr ότι "Άλλο να κάνεις αύξηση κεφαλαίου για τη μητρική και άλλο να κεφαλαιοποιείς ταυτόχρονα θυγατρική και μητρική",  ξεκαθαρίζοντας, ωστόσο, πως, από τη στιγμή που το υπουργείο Οικονομικών αποσαφηνίζει ότι το αρχικό χρονοδιάγραμμα θα ακολουθηθεί κανονικά, δεν τίθεται ζήτημα να υπάρξει άλλος δρόμος, ακόμη και εάν αυτός των ξεχωριστών ΑΜΚ- όπως σημείωσαν - είναι λογικός.

Πάντως, καλά ενημερωμένες πηγές αναφέρουν πως ο EFSF και το ΤΧΣ εξέτασαν το σενάριο να διενεργηθεί πρώτα ΑΜΚ για τον Όμιλο της Εθνικής και να ακολουθήσει η αύξηση κεφαλαίου στη Eurobank, την οποία θα κάλυπτε η ΕΤΕ στο 85%, που αντιστοιχεί στη συμμετοχή της.  Οι ίδιες πηγές ανάφεραν πως από την άσκηση του ΤΧΣ θα προέκυπτε όφελος 100 εκατ. ευρώ περίπου για την  Εθνική.

Η πρόταση, που θα εξοικονομούσε κεφάλαια για την Εθνική, προσέκρουσε στην τρόικα, η οποία φέρεται να αιφνιδιάσθηκε από την ανακοίνωση και διαμήνυσε πως δεν υπάρχει χρόνος ούτε για αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο ούτε για νέους υπολογισμούς.

 

Θ.Κ.