“Η Ελλάδα δεν είναι αναπτυσσόμενη αγορά”

“Βαθύτατα προσβλητική” είναι η υποβάθμιση της Ελλάδας από την εταιρεία Russell Investments σε αναπτυσσόμενη οικονομία, σύμφωνα με τον οικονομικό αναλυτή Γιαν Ντεν, ειδικό στις αναπτυσσόμενες αγορές, που μίλησε στο αμερικανικό δίκτυο CNBC.

“Η Ελλάδα δεν είναι αναπτυσσόμενη αγορά, γιατί είναι πολύ πλούσια και το χρηματοπιστωτικό της σύστημα πολύ ανεπτυγμένο. Η Ελλάδα απλώς δεν είναι αξιόχρεη”, εξήγησε ο Ντεν, και συνέχισε: “Το παράδειγμα της Ελλάδας σκιαγραφεί μία θεμελιώδη αρχή των επενδύσεων, ότι όλες οι χώρες ενέχουν κινδύνους και όλες οι χώρες μπορούν να καταστούν μη αξιόχρεες. Ανεξάρτητα από τα αν είναι ανεπτυγμένες ή αναπτυσσόμενες”.

Σύμφωνα με τον Ντεν, η απόφαση της Russell Investments ήταν “βαθύτατα προσβλητική” και αποκαλύπτει “μία βαθιά έλλειψη κατανόησης του τι σημαίνει η έννοια της αναπτυσσόμενης αγοράς”. “Ο  χαρακτηρισμός της Ελλάδας ως αναπτυσσόμενης αγοράς αποτυγχάνει πλήρως να κάνει το διαχωρισμό ανάμεσα στη διαδικασία μέσα από την οποία οι χώρες μετατρέπονται σε μη αξιόχρεες, το οποίο μπορεί να συμβεί σε όλες τις χώρες, και τη διαδικασία της ραγδαίας οικονομικής και χρηματοπιστωτικής ανάκαμψης, που είναι συγκεκριμένο χαρακτηριστικό των αναπτυσσόμενων αγορών”, σχολίασε.