Στα “μαχαίρια” Όλι Ρεν και Πολ Κρούγκμαν

Οικονομικά και πολιτικά ρεαλιστικές εναλλακτικές λύσεις από τους επικριτές της ευρωπαϊκής λιτότητας ζήτησε ο αρμόδιος Επίτροπος για τις Οικονομικές  και Νομισματικές Υποθέσεις Όλι Ρεν μιλώντας στην φινλανδική εφημερίδα Helsingin Sanomat.

Ο Ρεν απάντησε συγκεκριμένα στον Πολ Κρούγκμαν ο οποίος επικρίνει τις Βρυξέλλες ότι προχωρούν σε περαιτέρω περικοπή δαπανών αντί να ενθαρρύνουν την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης. Ο Κρούγκμαν έφτασε σε σημείο να χαρακτηρίσει τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν "πρόσωπο του τρόμου", χρησιμοποιώντας ως λογοπαίγνιο το όνομά του (τον ονομάζει "Ο Ρεν του τρόμου").

Ο Ρεν δήλωσε πως ο Κρούγκμαν και άλλοι επικριτές της ΕΕ έχουν διαστρεβλώσει τα συμπεράσματα της έκθεσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τους δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές και τις συνέπειες των πολιτικών λιτότητας στην Ευρωζώνη. "Είναι σημαντικό ότι η έκθεση του ΔΝΤ δεν οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η οικονομική προσαρμογή δεν είναι επιθυμητή", δήλωσε, προσθέτοντας ότι οι Βρυξέλλες και το ΔΝΤ έχουν συμφωνήσει σχετικά με τη σημασία των διαρθρωτικών οικονομικών μεταρρυθμίσεων για την τόνωση της ανάπτυξης.

Ο Ρεν είπε ότι η λιτότητα θα μπορούσε να περιορισθεί μόνο αν εξασφαλισθεί απεριόριστη φθηνή χρηματοδότηση είτε από τον ιδιωτικό τομέα είτε από χώρες της ζώνης του ευρώ. "Δεν καταλαβαίνω από πού θα μπορούσαν να προέλθουν τα χρήματα για την τόνωση της ανάπτυξης. Ελπίζω ειλικρινά ότι οι άνθρωποι που είναι πιο έξυπνοι από μένα θα προτείνουν εναλλακτικούς τρόπους για να επανέλθει η ροή πιστώσεων στην Ευρώπη. Μέχρι στιγμής, οι διακεκριμένοι οικονομικοί εμπειρογνώμονες δεν έχουν προτείνει οποιεσδήποτε οικονομικά ή πολιτικά ρεαλιστικές εναλλακτικές λύσεις", είπε ο Ρεν.