Επιστρέφουν στην Ελλάδα οι εταιρείες ιδιωτικού μετοχικού κεφαλαίου

Επιστρέφουν στην Ελλάδα οι εταιρείες ιδιωτικού μετοχικού κεφαλαίου (private equity firms), με πόλο έλξης τις φθηνές τιμές για την αγορά επιχειρήσεων, οι οποίες μπορούν να προσφέρουν ελκυστικές ευκαιρίες για όλους όσοι έχουν την τόλμη να αναλάβουν ρίσκο, σύμφωνα με το Reuters.

Ακόμη και πριν από την κρίση χρέους που πλήττει την Ελλάδα από το 2009, η ελληνική αγορά ιδιωτικού μετοχικού κεφαλαίου ήταν μικρή με βάση τα ευρωπαϊκά και αμερικανικά πρότυπα, όμως, τώρα, τόσο οι εγχώριοι όσο και οι ξένοι επενδυτές προσπαθούν να αξιολογήσουν εάν ήρθε η κατάλληλη στιγμή για να εισέλθουν.

"Πιστεύουμε ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να ασχοληθούμε ενεργά με αυτή τη δραστηριότητα", είπε ο Θεόδωρος Κιακίδης, εταίρος της ελληνικής εταιρείας ιδιωτικού μετοχικού κεφαλαίου Global Finance από το 1993, σε δηλώσεις του στο Reuters. Αρκετές ξένες εταιρείες ιδιωτικού μετοχικού κεφαλαίου έχουν ήδη επωφεληθεί των χαμηλών τιμών στην Ελλάδα, με σκοπό να επενδύσουν σε προβληματικές επιχειρήσεις και, εν συνεχεία, να τις πωλήσουν με κέρδος.

Η BC Partners και η TPG Capital είναι μεταξύ αυτών που προσβλέπουν στην εξαγορά μεριδίου 33% στον ΟΠΑΠ, ενώ η Rhone Capital προσφέρθηκε, τον Ιανουάριο, να αγοράσει μερίδιο 39% στη S&B Industrial Minerals SA, όμιλο με χρηματιστηριακή αξία περίπου 290 εκατ. ευρώ και πωλήσεις σε 70 χώρες.

Ο κίνδυνος για τις εταιρείες αυτές είναι μεγάλος, επειδή το οικονομικό περιβάλλον είναι ιδιαίτερα ασταθές, ενώ, ακόμη και οι προ της κρίσης συμφωνίες ιδιωτικού μετοχικού κεφαλαίου στην Ελλάδα ήταν σε γενικές γραμμές απογοητευτικές. Η ελληνική οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί, φέτος, για έκτο διαδοχικό έτος κατά 4,5%, με αποτέλεσμα η συνολική συρρίκνωση του ΑΕΠ την περίοδο 2008-2013 να φθάσει γύρω στο 25%. Υπάρχουν, όμως, και κάποια θετικά σημεία. Παρά την αισιοδοξία, όμως, δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής καμία συμφωνία στην Ελλάδα που να έχει στόχο την απόκτηση του ελέγχου μιας εταιρείας, αγοράζοντας το χρέος της. "Παρότι το περιβάλλον έχει βελτιωθεί, το ιδιωτικό μετοχικό κεφάλαιο δεν είναι ακόμη άνετο στο να επενδύσει σε ελληνικές επιχειρήσεις που είναι άμεσα εκτεθειμένες στην ελληνική οικονομία", επεσήμανε ο κ. Φώτης Χασιώτης της Lazard, σε δηλώσεις του στο Reuters.