“Η Ελλάδα που ελπίζει, που καινοτομεί, που παλεύει” στο υπ. Ανάπτυξης

Η πρόσβαση στη χρηματοδότηση, ιδιαίτερα, μέσω venture capital (επιχειρηματικών κεφαλαίων), ήταν το βασικό θέμα συζήτησης στη συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με τους νεοφυείς επιχειρηματίες στο υπουργείο Ανάπτυξης.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, η συζήτηση με τις νεοφυείς επιχειρήσεις ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, καθώς ασχολήθηκε με “την Ελλάδα που καινοτομεί, παλεύει και νικάει”.

Ο πρωθυπουργός, πρόσθεσε, ήθελε να αντλήσει συμπεράσματα, να δει ποια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και να ακούσει ιδέες για την ενίσχυση της νεανικής επιχειρηματικότητας, και στη συνάντηση συμφωνήθηκε ότι:

- Θα σχηματιστεί ολιγομελής επιτροπή νεοφυών επιχειρήσεων για επαφές με το υπουργείο Ανάπτυξης
- Οι νεοφυείς επιχειρήσεις θα δίνουν ιδέες για διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας
- Θα συμμετάσχουν στο σχεδιασμό του νέου ΕΣΠΑ

Μεταξύ των όσων πρότειναν οι νέοι επιχειρηματίες ήταν και η δυνατότητα πρόσβασης των νέων επιχειρηματιών στην γνώση, όπως οι αγρότες να μπορούν να παρακολουθούν μαθήματα στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο.

Όπως ανέφεραν οι επιχειρηματίες, κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο πρωθυπουργός επικοινωνούσε τηλεφωνικά με τον αρμόδιο υπουργό για κάποια από τα ζητήματα που του έθεσαν και ζητούσε να υπάρξει άμεση συνεργασία για να λυθούν τα προβλήματα. Από τον πρωθυπουργό ζήτησαν τρόπους χρηματοδότησης και πάταξη της γραφειοκρατίας, ενώ με έμφαση έθεσαν το θέμα της διασύνδεσης της εκπαίδευσης με την επιχειρηματικότητα.

Ο Πάνος Ζαμάνης, αντιπρόεδρος της Ένωσης Νεοφυών Επιχειρήσεων, χαρακτήρισε τη συνάντηση πολύ θετική και σημείωσε: “Δε θέλαμε να παραπονεθούμε, αλλά να βοηθήσουμε να διορθωθούν κάποια πράγματα. Και έγινε το πρώτο βήμα συνεργασίας, μέσω της επιτροπής που θα συσταθεί και θα συνεννοείται με τους υποδοχείς σε κάθε αρμόδιο υπουργείο”.

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν επιχειρηματίες από όλη την Ελλάδα και από διάφορους τομείς. Τα μέλη της Ένωσης είναι περισσότερα από 2.000.