Με τα κεφάλαια των μετόχων της θα πορευθεί η Alpha Bank

Τη διαμόρφωση της τελικής στρατηγικής της εξετάζει αυτή την περίοδο η διοίκηση της Alpha Bank, με στόχο να λάβει την καλύτερη δυνατή απόφαση για την κάλυψη των κεφαλαιακών της αναγκών. Με τους αναλυτές της αγοράς να υπολογίζουν πως η θετική καθαρή θέση της θα κλείσει πάνω από 2 δισεκατομμύρια ευρώ, εκτιμάται ότι η τράπεζα μπορεί να αναζητήσει κεφάλαια μόνο από τους μετόχους της για την ανακεφαλαιοποίησή της, χωρίς να ζητήσει βοήθεια από στρατηγικό επενδυτή. Τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ είναι ποσό, που αφορά στους ιδιώτες μετόχους του ομίλου και όχι σε κρατική βοήθεια.

Το γεγονός ότι η Alpha Bank είναι η μόνη μεγάλη τράπεζα με θετικά κεφάλαια οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην εξαγορά της Εμπορικής Τράπεζας. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι η πώληση της πρώην κρατικής τράπεζας από τους Γάλλους στον όμιλο του Ιωάννη Κωστόπουλου βοήθησε την Alpha στο εννεάμηνο να γυρίσει τη θέση της από αρνητική (-330 εκατομμύρια ευρώ), σε θετική – περί τα 2,7 δισεκατομμύρια ευρώ. Η υποχώρηση στα 2 δισ. ευρώ στο σύνολο του 2012 – τα επίσημα στοιχεία αναμένονται μέχρι το τέλος του μήνα – οφείλεται στην αύξηση των προβλέψεων στο τελευταίο τρίμηνο. Πόσες, όμως, είναι οι κεφαλαιακές ανάγκες της τράπεζας ;

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, φτάνουν στα 4,57 δισεκατομμύρια ευρώ. Κλειδί στο πώς αυτές θα καλυφθούν θα αποτελέσει το αν η διοίκηση της τράπεζας θα αποφασίσει να εκδώσει ή όχι μετατρέψιμες ομολογίες – τα γνωστά CoCo's. Με δεδομένους τους κινδύνους, που ενέχει το συγκεκριμένο εργαλείο για τους μετόχους, θα εξαντληθεί κάθε περιθώριο εναλλακτικής χρηματοδότησης.

Για το σκοπό αυτό, θα επιδιωχθούν συναντήσεις με τους υφιστάμενους Έλληνες και ξένους μετόχους, ώστε να διαπιστωθεί τι προτίθενται να κάνουν, καθώς και με ξένα σπίτια, που κατείχαν παλαιότερα τίτλους της τράπεζας.

Γεγονός είναι, πάντως, ότι πολλά θα εξαρτηθούν και από το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα και τις εξελίξεις στα δημοσιονομικά, καθώς περαιτέρω ύφεση θα σημάνει και δυσμενέστερα δεδομένα και για τις τράπεζες.

Γεγονός, όμως, επίσης είναι ότι το θετικό σημείο εκκίνησης των 2 δισ. ευρώ αποτελεί σημαντικό κίνητρο για να πιεστούν οι ιδιώτες μέτοχοι, καθώς – μεταξύ άλλων – και δεν θα δουν την περιουσία τους να μειώνεται ακόμα περισσότερο, και θα επωφεληθούν από τα όποια πλεονεκτήματα προκύψουν όταν επιτευχθεί η πολυπόθητη επιστροφή στην ανάπτυξη.