Σε υψηλό διετίας ο δείκτης οικονομικού κλίματος του ΙΟΒΕ

Στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας διετίας διαμορφώθηκε για το Φεβρουάριο ο δείκτης οικονομικού κλίματος του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) στην Ελλάδα, σημειώνοντας άνοδο για τέταρτο διαδοχικό μήνα, αν και παραμένει αρκετά χαμηλά.

Ο ∆είκτης Οικονοµικού Κλίµατος στην Ελλάδα κινείται τον Φεβρουάριο στις 86,9 µονάδες (από
85,8 µονάδες τον προηγούµενο µήνα), ενώ βελτίωση των επιχειρηµατικών προσδοκιών καταγράφεται σε  όλους τους επιµέρους τοµείς, πλην του λιανικού εµπορίου, όπου η απαισιοδοξία εντείνεται. Σταθερότητα, επίσης σε χαµηλά επίπεδα, καταγράφεται και στο δείκτη καταναλωτικής εµπιστοσύνης.

Όπως επισημαίνει στα συμπεράσματά του το ΙΟΒΕ, η σταθεροποίηση της εικόνας επιβεβαιώνει ότι πολίτες και επιχειρήσεις προσπαθούν να προσαρµοστούν στα δεδοµένα που δηµιουργεί η εφαρµογή και υλοποίηση των πρόσθετων µέτρων που ψηφίστηκαν τον Οκτώβριο, αλλά και η απόφαση των εταίρων για συνέχιση της χρηµατοδότησης της ελληνικής οικονοµίας. Η καταναλωτική εµπιστοσύνη  πάντως παραµένει αρκετά υποτονική µε απαισιόδοξες εκτιµήσεις και προβλέψεις των πολιτών, τόσο για τα προσωπικά οικονοµικά όσο και για το σύνολο της οικονοµίας. Ο προβληµατισµός  για το ζήτηµα της αυξανόµενης µακροχρόνιας ανεργίας παραµένει έντονος και ενισχύει την αβεβαιότητα σε υψηλά επίπεδα.

Βελτιωμένοι είναι και οι Δείκτες Οικονομικού Κλίματος για την Ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση, που διαμορφώνονται στις 91,1 και 92,0 μονάδες αντίστοιχα, με βελτίωση 1,6 και 1,2 μονάδων αντίστοιχα. Η βελτίωση του κλίµατος εκπορεύεται κυρίως από τις υπηρεσίες και τη βιοµηχανία, αλλά και από τη µικρή άνοδο της καταναλωτικής εµπιστοσύνης. Αντίθετα, στις κατασκευές και το λιανεµπόριο, οι σχετικοί δείκτες υποχωρούν ελαφρά, τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο και στην Ευρωζώνη.