Κυβερνητική γκάφα με τη μείωση του ακατάσχετου ορίου

Υπαρκτό σχέδιο και όχι “σενάριο φαντασίας”, όπως είχε αρχικά ισχυριστεί το υπουργείο Οικονομικών, ήταν η μείωση του ακατάσχετου ορίου για μισθούς και καταθέσεις οφειλετών του Δημοσίου, όπως αποδεικνύει μία “γκάφα” του κυβερνητικού επιτελείου που έφερε στο φως ο βουλευτής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος.

Συγκεκριμένα, ο κ. Καραθανασόπουλος παρατήρησε πως η έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους σχετικά με το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τα επενδυτικά εργαλεία ανάπτυξης, το οποίο συζητήθηκε σήμερα στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, έκανε λόγο για μείωση του ανώτατου ορίου του ακατάσχετου ποσού μισθών και συντάξεων για χρέη προς το Δημόσιο, από τα 1000 ευρώ στα 600, αν και στο νομοσχέδιο δεν αναφερόταν κάτι τέτοιο.

Το σενάριο αυτό είχε διαρρεύσει στα μέσα Φεβρουαρίου στον Τύπο, με το υπουργείο Οικονομικών να το χαρακτηρίζει τότε “αντικείμενο φαντασίας”.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ ρώτησε τον υφυπουργό Οικονομικών, Γιώργο Μαυραγάνη, σχετικά με την αναφορά αυτή, με τον κ. Μαυραγάνη να επιμένει πως κάτι τέτοιο δεν ισχύε και η κυβέρνηση δεν έχει κανέναν τέτοιο σκοπό, υπενθυμίζοντας πως ο ίδιος το έχει διαψεύσει επανειλημμένως.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής, Γ. Μπέζας, ζήτησε πάντως από τον υφυπουργό Οικονομικών να προχωρήσει σε διόρθωση της έκθεσης του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, αν όντως υπάρχει τέτοια διαφορά μεταξύ της έκθεσης και του σχεδίου νόμου.