Spiegel: Ανίκανοι οι Έλληνες εφοριακοί

Ανίκανες να εισπράξουν μεγάλο μέρος των φορολογικών οφειλών χαρακτηρίζει τις ελληνικές εφορίες σε δημοσίευμά του το περιοδικό Der Spiegel, επικαλούμενο εσωτερική έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Κομισιόν.

Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, οι ελεγκτές της Τρόικας συστήνουν μεγάλο μέρος των φορολογικών ελέγχων να οργανωθούν ως ημικρατικές επιχειρήσεις, όμως μέχρι να γίνει αυτό θα πρέπει άμεσα να προσληφθούν 200 -και, μέχρι το τέλος του 2014, 500- ιδιωτικοί ελεγκτές. Και ο λόγος είναι ότι τα φορολογικά έσοδα που εισπράχθηκαν από τους κρατικούς ελεγκτές κινούνται 50% κάτω από τους στόχους που έχει θέσει η Τρόικα: Εισπράχθηκαν μόνο 1,1 αντί 2 δισ. ευρώ τον προηγούμενο χρόνο, ενώ για το 2013 προβλέπεται μικρή μόνο αύξηση.

Το δημοσίευμα επισημαίνει πως και οι ειδικές υπηρεσίες που έχουν συσταθεί είναι αναποτελεσματικές, ενώ καταλήγει: “Ακόμα μία κατηγορία: 130 εφοριακοί, οι οποίοι έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό, καλύφθηκαν από συναδέλφους τους. Επιπλέον, πολλοί υπάλληλοι κρίθηκαν “ανεπαρκείς” και μεγάλοι σε ηλικία”.