Παζάρι τραπεζιτών – τρόικας για τους όρους των αυξήσεων κεφαλαίου

Στο επίκεντρο των επαφών των τεχνικών κλιμακίων της τρόικα με τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών βρίσκονται οι όροι και ο προγραμματισμός των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών.

Στις συναντήσεις τραπεζιτών - τρόικας εξετάζεται το επιτόκιο των μετατρέψιμων ομολογιών (CoCos), αλλά και το θέμα των δικαιωμάτων επαναγοράς (warrants) που σύμφωνα με τις διοικήσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων δεν είναι ελκυστικά για τους ιδιώτες επενδυτές.

Ακόμη, αναφέρονται στην ανάγκη οι αυξήσεις κεφαλαίου να γίνουν σε δύο χρονικά στάδια, ήτοι να προηγηθεί η αύξηση κεφαλαίου από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και εν συνέχεια να μετάσχουν οι ιδιώτες επενδυτές.

Σημειώνεται πως η Τράπεζα της Ελλάδος και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έχουν με επιστολές προς τις διοικήσεις των Εθνική Τράπεζα, Eurobank, Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς ζητήσει από τις Διοικήσεις των ιδρυμάτων να επιταχύνουν τις διαδικασίες και να ολοκληρώσουν τις αυξήσεις κεφαλαίου εντός του χρονοδιαγράμματος που προβλέπεται στο Μνημόνιο, δηλαδή μέχρι το τέλος Απριλίου.

Τα στελέχη του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της ΕΕ είχαν χθες συνάντηση με τη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας και σήμερα αναμένεται να συναντηθούν με τις διοικήσεις των Alpha Bank, Eurobank και Τράπεζα Πειραιώς.