Χατζηδάκης: Υπό εξέταση τρόποι μείωσης του ενεργειακού κόστους

“Παράθυρο” για ρυθμίσεις που θα επιτρέψουν να μειωθεί το ενεργειακό κόστος στην Ελλάδα άνοιξε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης, εκτιμώντας, παράλληλα, ότι η κατάσταση της οικονομίας θα βελτιωθεί σταδιακά, και σε αυτό θα συμβάλλουν τόσο τα μεγάλα έργα, που θα ξεκινήσουν και πάλι στο αμέσως προσεχές διάστημα, όσο και ο νέος επενδυτικός νόμος, που δημιουργεί ένα πιο “φιλικό” περιβάλλον για όσους επιθυμούν να αναλάβουν επιχειρηματική δράση στην χώρα μας.

Μιλώντας στον ραδιοσταθμό Βήμα FM, ο Κωστής Χατζηδάκης σημείωσε ότι στις επαφές που είχε με επιχειρηματίες “έθεσαν το θέμα το υψηλού ενεργειακού κόστους, το οποίο είναι αλήθεια. Πράγματι, έχουμε υψηλό ενεργειακό κόστος, λόγω της αύξησης των φόρων, που ήταν κατεύθυνση από την τρόικα και είμαστε σε συζητήσεις με το επιτελείο ενέργειας και το Υπουργείο Οικονομικών να δούμε πώς θα μπορούσε ίσως να αντιμετωπιστεί στο μέτρο του δυνατού”.

Ο κ. Χατζηδάκης εκτίμησε ότι “η Ελλάδα θα περάσει πια από το φαύλο κύκλο των ελλειμμάτων και της ύφεσης και θα μπει σε μπει σε μια νέα περίοδο ανάκαμψης και ανάπτυξης. Υπάρχουν κάποια πρώτα θετικά σημάδια”.

Για τα μεγάλα έργα είπε ότι “μέχρι πριν από μερικούς μήνες, τα είχαμε σχεδόν ξεγραμμένα. Για δυο χρόνια είχαν σταματήσει. Τώρα πια μπορούμε να πούμε ότι είμαστε κοντά σε μια συμφωνία και με τις τράπεζες, έτσι ώστε τον Απρίλιο να μπουν μπουλντόζες. Υπάρχει η σύνδεση με το Ικόνιο και το εμπορικό κομμάτι του Πειραιά. Μπορώ να πω και για το Μετρό, το οποίο προχωρεί. Τον Απρίλιο θα πάει στην Ανθούπολη, στο Περιστέρι, τον Ιούλιο στο Ελληνικό, αφού περάσει από Αργυρούπολη, Ηλιούπολη, και Άλιμο και το Σεπτέμβριο θα έχει πάει στο Χαϊδάρι. Θα προχωρήσουμε με δημοπρατήσεις σιδηροδρομικών έργων της τάξεως του ενός δισ. ευρώ”.

Σχετικά με το νέο επενδυτικό νόμο που βρίσκεται ήδη στη Βουλή, ο υπουργός Ανάπτυξης ανέφερε ότι “δημιουργεί μια κεντρική αδειοδοτική αρχή, δηλαδή οι υπάλληλοι όλων των υπουργείων θα μαζευτούν σε ένα μέρος, για να υπάρχει συνεννόηση μεταξύ τους και για να γλιτώνουμε χρόνο. Επίσης, με το νόμο αυτό δημιουργείται ο θεσμός της αυτόαξιολόγησης, δηλαδή αν καθυστερούν οι υπηρεσίες πέραν ενός ορισμένου σημείου, εκτός αρχαιολογίας και πολεοδομίας, μπορεί κανείς να προχωρεί και με δική του ευθύνη την επένδυση. Προχωρεί επίσης η αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου της Αττικής, φέρνουμε διατάξεις για τα υδατοδρόμια, δίνουμε τη δυνατότητα για όσους εντάσσονται στον επενδυτικό νόμο, αν θέλουν εγγυητική επιστολή από τράπεζες, να πάρουν όλο το ποσό που αφορά στο Δημόσιο για την επένδυση”.

Πρόσθεσε δε, για το ίδιο θέμα, ότι “θέσαμε ζητήματα που αφορούν στις αδειοδοτήσεις και εκεί κάνουμε μια δουλειά με την Παγκόσμια Τράπεζα και πιστεύω ότι θα έχουμε κάποια αποτελέσματα μέχρι τα τέλη Απριλίου, αρχές Μαΐου, για να δούμε συνολικά πώς μπορούμε να προχωρήσουμε σε περαιτέρω απλουστεύσεις και η χώρα να μπορεί να γίνει περισσότερο φιλική στις επενδύσεις”.