Βρούτσης: Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις για την ανεργία

Ο συντονισμός όλων των πολιτικών, κοινωνικών και παραγωγικών δυνάμεων της χώρας για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της ανεργίας βρέθηκε στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης της Εθνικής Επιτροπής Απασχόλησης που πραγματοποιήθηκε σήμερα υπό τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση.

Στη συνεδρίαση, ο υπουργός Εργασίας παρουσίασε τις πρωτοβουλίες του υπουργείου για την ενίσχυση της απασχόλησης, ενώ ζήτησε από τους συμμετέχοντες φορείς και υπηρεσίες τις δικές τους προτάσεις για την ανάσχεση της ανεργίας.

Μετά το τέλος της συνεδρίασης, ο κ. Βρούτσης τόνισε ότι η ανεργία είναι το πιο επώδυνο και επικίνδυνο σύμπτωμα της οικονομικής κρίσης. “Κοινή διαπίστωση είναι ότι δεν υπάρχουν ούτε απλές, ούτε εύκολες, ούτε μαγικές λύσεις”, τόνισε, προσθέτοντας: “Η ανεργία αντιμετωπίζεται με την ανάπτυξη. Μέχρι όμως να έρθει η ανάπτυξη δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια. Θα δώσουμε τη μάχη αξιοποιώντας κάθε πόρο που έχουμε στη διάθεσή μας. Δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια χρόνου”.

Ο υπουργός Εργασίας εξήγησε ότι κατέθεσε στην Εθνική Επιτροπή Απασχόλησης το Εθνικό Σχέδιο για τους νέους και ζήτησε τις απόψεις των φορέων, ενώ κατέθεσε και το Εθνικό πρόγραμμα για την Κοινωνική Οικονομία, ζητώντας από τον διοικητή του ΟΑΕΔ σε ένα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να καταρτίσει σχέδιο για τις οικογένειες που δεν έχουν κανένα εργαζόμενο.

Ο κ. Βρούτσης δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να κάνει μία γενναία αναθεώρηση όσον αφορά το ΕΣΠΑ και να μεταφέρει πόρους στο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο για τη χρηματοδότηση και εφαρμογή του νέου αυτού προγράμματος.

“Ενα ακόμα μεγάλο, διαχρονικό πρόβλημα που έχει η χώρα μας είναι έλλειψη θεσμικού πλαισίου για την αξιολόγηση όλων των πολιτικών, κυρίως των κοινωνικών πολιτικών και πολιτικών απασχόλησης. Και αυτό το ζήτημα το ανοίγουμε έτσι ώστε αξιοποιώντας την εμπειρία και άλλων χωρών που ήδη έχουν διαμορφώσει ποιοτικό θεσμικό πλαίσιο αξιολόγησης, να μπορέσουμε και εμείς να κάνουμε κάτι αντίστοιχο”, ανέφερε ακόμα ο υπουργός Εργασίας.

Στη σημερινή συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Απασχόλησης συμμετείχαν, εκτός του υπουργού και του υφυπουργού Εργασίας, οι γενικοί γραμματείς των υπουργείων Παιδείας κ. Αθ. Κυριαζής, Εργασίας κ. Αννα Στρατινάκη, Διαχείρισης Κοινοτικών και Άλλων Πόρων, κ. Αννα Δαλλαπόρτα, Ισότητας κ. Ζέτα Μακρή, Νέας Γενιάς κ. Παναγιώτης Κανελλόπουλος, ο διοικητής του ΟΑΕΔ κ. Ηλίας Κικίλιας, ο πρόεδρος και ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ κ.κ. Γιάννης Παναγόπουλος και Νίκος Κιουτσούκης, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Βασίλης Κορκίδης, ο πρόεδρος και ο α΄αντιπρόεδρος του ΣΕΤΕ κ.κ. Ανδρέας Ανδρεάδης και Ιωάννης Ρέτσος, ο αντιπρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Γιώργος Καββαθάς, καθώς και ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία κ. Ιωάννης Βαρδακαστάνης. Παρέστησαν επίσης εκπρόσωποι των υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης, του ΣΕΒ, της ΠΑΣΕΓΕΣ, της Ενωσης Περιφερειών Ελλάδος, καθώς και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).