Κέρδη από ομόλογα επιστρέφει στο Δημόσιο η Τράπεζα της Ελλάδος

Πρωτοβουλίες έχει λάβει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για την ενεργοποίηση των αποφάσεων του Eurogroup σύμφωνα με τις οποίες θα πρέπει να επιστραφούν στο ελληνικό Δημόσιο ώς το 2020 τόκοι ύψους 4 δισ. ευρώ από τα παλαιά ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου που δεν κουρεύτηκαν στο πλαίσιο του PSI.

Από το συνολικό ποσό των 4 δισ. τα 570 εκατ. ευρώ ήταν προγραμματισμένο να επιστραφούν εντός του 2012.

Ωστόσο, τα 300 εκατ. ευρώ από τα 570 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε τόκους που έπρεπε να επιστρέψει η Τράπεζα της Ελλάδος και η οποία δεν είχε λάβει σχετική έγκριση από τους μετόχους της για να το πράξει.

Σήμερα η Τράπεζα της Ελλάδος ανακοίνωσε πως σύμφωνα με απόφαση του Γενικού Συμβουλίου της θα υποβληθεί προς έγκριση στην 80η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων συμπλήρωση του άρθρου 71 του καταστατικού της, προκειμένου να αποτελέσει την αναγκαία νομική βάση για την, κατ' εφαρμογή πρόσφατης σχετικής απόφασης των υπουργών Οικονομικών των χωρών της Ευρωζώνης (Eurogroup), για μεταφορά προς το Ελληνικό Δημόσιο των εσόδων και από ομόλογά του που η Τράπεζα της Ελλάδος κατέχει, όχι όμως στο επενδυτικό της χαρτοφυλάκιο, αλλά για σκοπούς νομισματικής πολιτικής.